JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Switchcores första X3-krets redo
Switchcore har den första kretsen i X3-familjen klar för produktion och tänker lansera den som en fristående nätverkssökarkrets. Investeringarna i X3 tynger dock företagets finanser rejält - fjolåret gav 80 miljoner i förlust.
En omsättning på 59 miljoner kronor och en förlust på 80 miljoner låter inte som en lysande affär. Men ändå är optimismen stark hos svenska Ethernetkretsbolaget Switchcore i Lund.

Hoppet står till den nya kretsfamiljen Xpeedium3, företagets tredje generation, internt kallad X3. Och den goda nyheten för dagen är att första kretsen finns färdig för produktion. Det rör sig om en nätverkssökare, "network search engine", som ursprungligen var tänkt som en hjälpkrets till paketprocessorn men som efter diskussion med en potentiell kund nu lanseras fristående.

Kretsen innehåller Switchcores minnesarkitektur med CAM-minnesbankar och tillhörande logik. Den klarar att slå upp 1,3 miljarder adresser per sekund.

- Det är 4-5 gånger mer än någon konkurrent klarar, och så bra prestanda att vi vill prova marknadens intresse för en fristående lösning, säger Erwin Leichtle, Switchcores vd.

Man väntar dock med att trycka på produktionsknappen tills företaget fått en konkret order.

- Vi vill också kunna göra vissa anpassningar, exempelvis av in- och utgångarna, om någon kund begär det, säger Leichtle.

Övriga utvecklingsarbetet av X3 fortsätter planenligt, säger företaget i en kommuniké. Första lanseringen av hela kretsserien ska ske i slutet av året, och därefter finns en plan för ett större antal varianter än tidigare Switchcorekretsar.

Företaget står och faller med X3. Försäljningen av andra generationen har hittills varit en besvikelse. Och första generationen är i slutet av sin livscykel. Fjärde kvartalet i fjol gav bara 8 miljoner i intäkter, och likvida medlen uppgår till 96 miljoner kronor. Det är vad som återstår efter nyemissionen på 227 miljoner kronor för två år sedan.

Någon vinst lär det inte bli under 2007 heller. Visserligen hoppas bolaget på en del intäkter från första X3-kretsen, men "den låga nivån består under 2007" skriver företaget om sin försäljning. Förlusten lär dock inte bli lika stor som 2006, eftersom man nu kommer att minska mängden konsulter och på så sätt spara kostnader.

Läs även: Hela Switchcore hänger på X3, publicerad i oktober 2006
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)