JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Finsk testare vill anställa 50 i Stockholm
Den finska mobiltestkonsulten Flander har öppnat ett kontor i Kista. Ambitionen är att höja testingenjörernas status och att växa snabbt - inom två år ska firman ha 50 anställda.
Image
Sam Olnén
Flander, finländsk specialist på test inom mobil kommunikation, har precis öppnat sitt Stockholmskontor i Kista Science Tower, och tillsatt en Sverigechef i Sam Olnén, närmast från Nokia Networks i Storbritannien. Hans jobb på kort sikt är nu att rekrytera folk och etablera samarbeten inom branschen.

- Det blir förstås tufft - marknaden är överhettad i Sverige. Men vi kör igång en rekryteringskampanj nu på fredag, säger Sam Olnén.

- Testare hamnar ofta i skuggan av andra verksamheter. Vi vill höja statusen på testare och lyfta fram dem som de professionella krafter de förtjänar, säger han.

Ett tiotal personer ska anställas under första halvåret, och på två års sikt ska Flander Sweden öka till 50 anställda. Sam Olnén tror att ett hundratal personer krävs på sikt för att företaget ska nå kritisk massa. Flander har totalt 250 anställda på sju orter och har vuxit snabbt under sina tio år i branschen - omsättningen har ökat med 50 procent om året de senaste åtta åren och man öppnade nyligen ett kontor i Kina.

Fokus ligger på test av programvara i mobila system. Kunderna är operatörer, tillverkare och systemutvecklare. Flander gör såväl fälttester av mobiltelefoner och nät som systemtester och tester som behövs under utvecklingen.

Företaget hade egentligen tänkt sig att ta steget in i Sverige via uppköp.

- Vi letade, men hittade ingen lämplig uppköpskandidat. Så vi bestämde oss för att bygga upp företaget organiskt i stället. Men vi är fortfarande intresserade av förvärv om rätt kandidat dyker upp, säger Sam Olnén.

Han betonar att Flander är ett oberoende företag, och som sådant fyller ett tomrum på marknaden i Sverige.

- Det är lite förvånande att så stora komplexa system utvecklas och testas av i princip samma personer. Det finns en stor poäng i att låta någon annan än utvecklarna ta hand om testningen. Att testa det man själv utvecklat är lite grand som att rätta sin egen tenta, säger han.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)