JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IBM sätter DRAM på processorn
Amerikanska IBM avslöjar att företaget tänker byta ut dagens integrerade SRAM mot DRAM i framtida processorer. Planen är att lansera de första processorerna med inbyggt DRAM under nästa år, skriver webbtidningen PhysNews.
Jämför man ett DRAM och ett SRAM med samma yta så ryms det 16 till 20 gånger mer data på ett DRAM. Å andra sidan är DRAM klart långsammare. Ett DRAM som är konstruerat med förbättrad hastighet rymmer mellan 4 och 8 gånger mer data än ett SRAM. Ska DRAM:et användas som L2-cache minskar storleksskillnaden ytterligare.

Den DRAM-arkitektur som IBM nu säger sig bygga in i framtida processorer istället för SRAM ska tredubbla mängden data som kan lagras på ett visst utrymme, hävdar företaget. Företaget avslöjar att de har lyckats utveckla ett minne, kallat embedded DRAM, som har nära nog samma hastighet som ett SRAM.

–    Vi har blivit minnesbegränsade i våra kraftfullaste processorer. För oss har det varit mycket viktigt att lyckas lösa detta och många med oss har försökt, säger Lisa Su, forsknings och utvecklingsansvarig på IBM till PhysNews.

Planen är att IBM ska introducera eDRAM under nästa år i sina processorer för servrar. Därefter kommer tekniken även att börja användas i andra processorer.  

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)