JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Acreo knoppar av IR-detektorer
Forskningsinstitutet Acreo knoppar av sin bildsensorverksamhet i ett nytt företag, IRnova. Sjutton personer berörs.
– Acreo har tillsammans med Flir Systems och FMV, med stöd av Vinnova, utvecklat avancerad nanoelektronik för icke synliga ljusvåglängder under flera år. Från att ursprungligen startat som akademisk forskning på KTH har vi nu kommit så långt att verksamheten inom kylda IR-detektorer är mogen att knoppas av i ett eget bolag, säger Hans Hentzell, vd Acreo.

– För oss är det en stor framgång att kunna visa att vi faktiskt kan ta nanoelektronik från forskning till kommersiell verksamhet, tillägger han.

De IR-detektorerna som nu knopas av, kallade QWIP (quantum well infrared photodetectors), är vitala komponenter i värmekameror. Och forskningsinstitutet har länge trott på deras marknadspotential. För exakt ett år sedan investerade Acreo i ny produktionsutrustning som ökade produktionskapaciteten till drygt 1000 detektorer om året, vilket då var lika med vad som dittills installerats hos kunder.

IRnova får alltså en flygande start genom att produktionsteknik och marknad har utvecklats inom Acreo i samarbete med kunderna under flera år.

– Forskning på nya typer av högupplösande detektorer fortsätter vi tillsammans med IRnova och övrig industri inom ramen för forskningscentrat Imagic som finansieras av Vinnova, SSF, KKS och industriparterna, säger Hans Hentzell.

Bernhard Hirschauer blir vd för IRnova.

– Vi kommer nu att fokusera på att bli den främsta leverantören av infraröd detektorteknologi på världsmarknaden, säger han.

IRnova ägs av Acreo och de anställda. Acreo är majoritetsägare.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)