JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU uppmanar industrin att enas kring DVB-H
CeBit, Hannover
EU-kommissionär Viviane Reding vill att industrin ska enas kring en enda standard för mobil-tv. Och hon tror att den standarden blir DVB-H.
Image
Viviane Reding
Viviane Reding är övertygad om att Europa har allt att vinna på att enas kring en enda standard för mobil-tv, och hon uppmanar nu industrin att bestämma sig. På Cebitmässan träffade hon först alla ministrar i EU-länderna med ansvar för telekomfrågor, och höll sedan en presskonferens i fredags.

- Det är marknaden som ska identifiera vilken standard som ska gälla för mobil-tv, sa Reding på presskonferensen.

Samtidigt är det tydligt var hon har sina sympatier:

- Jag tror det skulle kunna bli DVB-H. Det är en öppen, europeisk standard som redan används i 17 av EUs medlemsländer konstaterade hon.

Samtidigt säger hon att varken hon eller tittarna egentligen bryr sig om vilken standard det blir, bara den fungerar bra och inte blir för dyr. Och hon sticker inte under stol med att en reglering kan bli aktuell om inte industrin lyckas nå enighet.

- I slutänden skulle jag kunna kräva DVB-H-användning. Men det vill jag inte, sa  hon.

Hon konstaterar också att det finns en deadline, nämligen de olympiska spelen 2008.

- Industrin ska tolka detta utspel som en stark väckningssignal.

För ett år sedan bjöd Viviane Reding in industrin, telekombolagen och tv-bolagen till en rådgivande grupp kallad EMBC, European Mobile Broadcasting Council. Åsikterna därifrån har vägt tungt. Förutom standard och reglering handlar det också om att göra spektrum tillgängligt för mobil-tv.

- Vi kommer att behöva använda en del av tv-banden som blir tillgängliga när det analoga marknätet släcks. En del frekvenser i UHF-bandet bör göras till paneuropeiska mobil-tv-frekvenser, sa hon.

Samtidigt är hon mycket optimistisk när det gäller den europeiska industrins förmåga att ta vara på affärsmöjligheterna kring mobil-tv. Hon hänvisar till en studie som hävdar att marknaden kan vara värd över 11 miljarder euro inom ett antal år.

- Europa har här en verklig möjlighet att nå samma framgång som med GSM och bli en global spelare, sa hon.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)