JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Spelet bakom kuppen på Note
Bara en halvtimme före årsstämman fick huvudägaren och avgående styrelseordförande Sten Dybeck veta att han var på väg att förlora kontrollen över den börsnoterade kontraktstillverkare Note.
– Vi saknade förtroende för den tidigare styrelsen och den vd som de tillsatte i februari, säger Gunnar Håkansson på Catella till di.se.

Gunnar Håkansson ledde den grupp av ägare som genomförde kuppen.

Den 13 februari i år fick den tidigare vd:n Arne Forslund lämna Note. Avgången kom mycket överraskande. Han tog över efter Kjell-Arne Andersson i november 2005, och hann inte vara vd och koncernchef mer än ett och ett halvt år innan det skar sig med styrelsen och huvudägaren Sten Dybeck.

– Vi var flera institutioner som köpt aktier just för att vi tyckte att han [Arne Forslund] gjorde ett mycket bra jobb, men han fick bara ett drygt år på sig innan han blev avsatt, säger Gunnar Håkansson till di.se.

Catella fick inga tillfredställande svar från styrelsens ordförande Sten Dybeck på frågan varför Arne Forslund fick gå.

– Det är precis som det står i pressmeddelandet. Jag ville gå fortare fram med förändringsarbetet än styrelsen, sade Arne Forslund till Elektroniktidningen i februari.

Men varken han eller Sten Dybeck ville gå in på några detaljer till varför de inte drog jämt.

– Jag kontaktade de andra storägarna och vi var alla rörande överrens om att något borde göras, säger Gunnar Håkansson till di.

Resultatet blev att hela den föreslagna styrelsen byttes ut på bolagsstämman den 25 april. Därefter fick vd Kaj Samlin gå och Arne Forslund återinsattes på den posten.

I den nya styrelsen ingår bland andra Per-Arne Sandström som varit vice vd i Ericsson och Hans Johansson grundare av konsultföretaget Semcon.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)