JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 55 problem som måste lösas
Den EU-finansierade hjärntrusten Hipeac har släppt en Roadmap över framtiden för högprestandaberäkningar inom inbyggnadsområdet.
Det är mer av en ”bumpmap” än en roadmap. Forskarna radar upp inte mindre än 55 olika problem som måste lösas för att prestandan på framtidens inbyggda system ska kunna höjas.

Vad ska ersätta frekvens- och spänningsskalning (DVFS) som strömsparteknik i enkelkärnor när DVFS ger allt fler mjuka fel (orsakade av brus) allteftersom spänningen sänks? Hur mäter man objektivt prestandan i multikärnor när arkitekturen kan variera så dramatiskt? Hur skalar man upp cachekoherensprotokoll till att stödja allt fler kärnor med hänsyn till de nya förhållanden som råder mellan parametrar som som latens, bandbredd och sttrömförbrukning?

Hur skalar man ner cachekoherensprotokoll utvecklade för multiprocessorer till att fungera på multikärnor som har andra relationer mellan parametrar som latens och bandbredd?

Så ser några av frågeställningarna ut.

De 55 problem problemen är fördelade på tio områden: enkelkärnor, multikärnor, förbindning, programmering, kompilering, körmiljöer, modellering, prestandamätning, rekonfigurerbara beräkningar och realtidssystem.

Författarna är forskare på olika universitet och forskningsinstitut i Europa.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)