JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Partnerbyten i mobilvärlden
Historiskt sett har tillverkarna av mobiltelefoner hållit sig med en eller möjligen två leverantörer av basbandskretsar. Den gamla sanningen är på väg att luckras. Istället är det kortare relationer och snabba partnerbyten som ser ut att bli modellen framöver konstaterar analyshuset The Linley Group.
Det finns flera skäl för mobiltelefontillverkarna att vara trogna sin basbandspartner. Ett viktigt är att programvaran ofta går att återanvända mellan olika modeller och generationer. Ett annat motiv är att kvalificeringen och interoperabilitetstesterna följer ett väl utprövat schema.

Det här har gjort att till exempel Nokia använt kretsar från Texas Instruments och att Motorola handlat av Freescale (som knoppades av från Motorola 2004) för GSM och från Qualcomm för CDMA.

Men nya tider stundar och det ser ut att bli lättare för nya leverantörer att ta sig in hos de största mobiltelefonleverantörerna rapporterar The Linley Group.

Som bevis för det konstaterar analytikerna att Nokia numera köper basbandkretsar från Infineon för de biligaste modellerna. Infineon har också kammat hem en stovinst hos LG i företagets Edge-mobiler.

Med lite tur kan det här komma att kompensera Infineons för tappet som uppstått på grund av BenQ:s snöpliga konkurs.

Men TI går inte lottlöst. Motorola har valt företagets kretsar till andra generationens 3G-mobiler liksom till vissa GSM-mobiler. Motorola kommer dock även fortsättningsvis att använda Freescales basbandskretsar till de flesta av GSM/Edge-modellerna, skriver The Linley Group.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)