JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Wimax blir dyrare än HSPA"
Under de kommande fem åren kommer 3G-uppgraderingen HSPA att bli den dominerande tekniken för mobilt bredband. Wimax får en underordnad roll, eftersom tekniken är 20-50 procent dyrare.
Det skulle kunna vara Ericsson som stod för budskapet. Men slutsatserna kommer ur en rapport från konsultbolaget Arthur D Little.
Konsultbolaget Arthur D Little har på uppdrag av mobilföretagens samarbetsorganisation GSM Associations  sammanställt en rapport tänkt att hjälpa operatörer och andra som står i begrepp att fatta beslut om stora investeringar i teknik för mobilt bredband. Slutsatserna i rapporten är snudd på kalkerade från Ericssons budskap, så som det bland annat uttryckts i Elektroniktidningen av tekniske direktören Håkan Eriksson (länk) .

Konsulterna konstaterar att HSPA kommer att bli den dominerande tekniken för mobilt bredband under de kommande fem åren. Wimax kommer inte att försvinna, men det kommer bara att vara konkurrenskraftigt under speciella omständigheter.

Wimax kommer visserligen att erbjuda högre datatakt än dagens HSPA, i teorin cirka 17 Mbit/s respektive 10 Mbit/s givet samma kanalbandbredd på 5 MHz. Men Wimax-cellerna för dessa höga datatakter blir betydligt mindre än HSPA-cellerna - de får en radie mellan hälften och en fjärdedel av motsvarande HSPA-cell. Det gör att ett Wimaxnät blir 20-50 procent dyrare än ett HSPA-nät med motsvarande datakapacitet.

Ytterligare en faktor som talar mot Wimax är den begränsade kapaciteten för röstsamtal, åtminstone i de tidiga generationerna.

På längre sikt konstaterar rapporten att tekniken för ortogonal frekvensmodulering (OFDMA) som används inom Wimax kommer att slå igenom. Detsamma gäller tekniken med multipla antenner (Mimo) som såväl Wimax som HSPA utnyttjar.
 
Rapporten kan laddas ned från GSM Associations sajt (länk) .

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)