JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kikare som hjälper soldaten tänka

ImageTjuvkoppla hjärnan för att få snabbare reaktionstid. Idén är gammal inom science fiction. Om tre år kan USA-soldater ha kikare som läser deras tankar.
Amerikanska militärforskningsinstitutet Darpa har idéer om hur en framtida kikare för soldater ska kunna se ut. I mars presenterades idéerna för vapenindustrin, med förhoppningen att företag och forskare ska söka anslag för att utveckla idéerna.

Det rapporterar tidningen Wired .

Superkikaren är enligt Darpa möjlig att bygga med dagens teknologi.

Givetvis ska kikaren ha en bättre upplösning dagens bästa kikare – ett rullande fordon ska exempelvis kunna upptäckas på en mils håll, mot en kilometer för de bästa personkikarna av idag. Och synfältet ska vara 120 grader.

Men det är bara början på specifikationen. De mest spännande idéerna handlar om hur den mänskliga soldatens perception och reaktioner ska kunna förstärkas med datorhjälp.

I konstruktionen av människohjärnan finns en fördröjning från det att någon viktigt ideniferats, till dess att personen blir medveten om det och kan agera. En apparat som EEG-övervakar den del av hjärnan som kallas prefrontala barken, skulle enligt Darpa kunna förkorta reaktionstiden genom att signalera till soldaten att soldatens egen hjärna har EEG-mönster som tyder på att den detekterat en fiende.

En annan möjlighet – snäppet mindre sciencefictionartad – är att låta kikarbilden analyseras av en dator som gör mönsterigenkänning på egen hand och sedan etiketterar bilden med information om vad olika objekt ser ut som.

Eftersom allt bygger på dagens teknik skulle superkikaren kunna vara framtagen redan inom tre år, enligt Darpa.

Forskningsprogrammet kallas Cognitive Technology Threat Warning System (CT2WS)

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)