JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ska köpa 3G-bolag för 900 miljoner
Amerikanska Qualcomm tänker göra en rejäl shoppingrunda i Europa för att köpa små och medelstora bolag inom 3G-teknik. I plånboken finns 100 miljoner euro, drygt 900 miljoner kronor.
Nystartade, små eller medelstora bolag med bra affärsmodeller i 3G-världen. Det är vad Qualcomm letar efter, när man nu lägger upp drygt 900 miljoner kronor öronmärkta för inköp av europeiska bolag.

Vad bolagen sysslar med i detalj är mindre intressant - det kan vara allt från mobila tjänster till komponenter för mobiltelefoner eller infrastruktur. Så länge det handlar om 3G-tekniken WCDMA, och om bolaget bedöms som "ungt, entreprenöriellt och innovativt" kan det vara av intresse för amerikanerna. Dock tänker man inte satsa på börsnoterade bolag, utan räknar med att hitta vad man söker i storleksordningen därunder.

- Vi menar verkligen allvar med detta. Vi vill bli en partner att räkna med inom europeisk trådlös teknik, säger Qualcomm Europes chef Andrew Gilbert i ett pressmeddelande.

Förutom ett aktivt ägande vill Qualcomm även assistera med strategiska råd, skyddande av innovationer och upphovsrätt, standardisering och global marknadsföring.

Qualcomm startade sitt dotterbolag avsett för uppköp, Qualcomm Ventures, för sju år sedan och försåg det då med 500 miljoner dollar. Hittills har mest koreanska, japanska och kinesiska bolag köps in, men nu kommer Europa att komma i fokus alltmer, skriver bolaget. Hittills har fyra europeiska telekombolag förvärvats: Tellit UK, Trigenix, Elata och nyligen även Streamezzo.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)