JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mer mästerlig elektronik på svenska högskolor
Nu är det klart att högskolan i Gävle och högskolan Jönköping ges rätt att utfärda masterexamen inom elektronikområdet. Beskedet kommer från Högskoleverket.
I veckan blev det offentligt vilka högskolor och universitet som ska ges rätten att utfärda masterexamen. Högskolorna i Gävle och Jönköping fick båda goda nyheter från Högskoleverket.

– Vi får utfärda masterexamen inom elektronik. Det gör utbildningen ännu mer attraktiv, säger Magnus Isaksson, programansvarig på högskolan i Gävle till Gefle Dagblad.

Högskolan i Gävle har ansökt om masterexamensrätt inom elektronik med inriktning mot telekommunikation. Det föreslagna masterprogrammet bygger på en vidareutveckling av ett befintligt magisterprogram med radiokommunikationprofil. Redan har över 200 sökt till högskolans tvååriga påbyggnadsutbildning, som har 55 platser.

– 50 av dem som antagits är utländska studenter, många kommer från Indien, Pakistan eller Spanien. På senare år har vi haft svårt att intressera svenska studenter, säger Magnus Isaksson till Gefle Dagblad.

Förra året inledde högskolan, Gävle kommun och Ericsson dessutom ett samarbete, kallat  Radiocenter i Gävle. Inom ramen för detta projekt ska högskolan och ett tiotal företag gemensamt forska inom radio- och mätteknik, signalbehandling och telekommunikation.

Även högskolan i Jönköping drog längsta strået hos Högskoleverkat denna gång. Högskolan har nu beviljat examensrätt inom elektroteknik med ett masterprogram i inbyggda system.

Redan år 1999 ansökte Jönköpings högskola om att få utfärda magisterexamen i data- och elektroteknik, men då blev det avslag eftersom Högskoleverket ansåg att man hade brist på kompetenta lärare. Så är inte fallet längre. Idag finns två heltidsanställda professorer samt en adjungerad professor. Dessutom är högskolan på väg att anställa ytterligare en professor inom elektronikkonstruktion och datakommunikation.
 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)