JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mekanisk dator överlägsen elektronisk
En elektromekanisk dator i nanoskala skulle ha flera magnituder lägre strömförbrukning och tåla betydligt högre arbetstemperaturer än dagens elektroniska datorer. Det tror ett forskarlag på universitetet i Wisconsin-Madison i USA.
I en uppsats som finns tillgänglig på nätet, visar forskarna nanomekaniska komponenter som kan implementera de grundläggande elementen i en dator.

Dagens elektroniska grindar är tusen gånger större än en elektromekanisk grind skulle vara. Så de senare skulle kunna packas betydligt tätare. Ketsarna är inte känsliga för spänningsstötar och skulle tåla temperaturer på 200--500°C.

Nanogrindarna byggs av diamant eller andra hårda piezoelektriska material. Beräkningarna sker genom att diamanterna byter form och knuffar på varandra när en spänning läggs på.

Med forskarnas teknik kan man använda samma tillverkningsteknik som för dagens halvledare. Den maximala klockfrekvensen ligger idag på 1 GHz.

Enligt forskarna existerar tekniken för att bygga nanomekaniska datorer redan idag.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus