JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Brittisk organisk skärm blir japansk
ImageFör 285 miljoner dollar, nära två miljarder kronor, har den japanska industrijätten Sumitomo köpt brittiska Cambridge Display Technology, ett av de mest lovande europeiska företagen inom polymera organiska displayer.
Alltsedan Cambridge Display Technologies, CDT, knoppades av från ett forskningsprojekt vid universitetet i Cambridge har det ansetts som ett extremt lovande företag med synnerligen intressant teknik för framtidens bildskärmar. Tekniken kallas P-OLED, Polymer Organic Light Emitting Diodes, på svenska ibland kallad plastskärmar eller organiska skärmar. Låg effektförbrukning, hög bildskärpa och lång livslängd är några av egenskaperna som tilltalat entusiasterna.

Att massproducera dessa skärmar till lågt pris har dock hört till utmaningarna. CDT har aldrig haft ambitionen att starta egen produktion, utan affärsidén har varit att sälja teknik och licenser. Ett 20-tal företag har hittills licensierat CDTs teknik.

Den första masstillverkningen med företagets teknik har precis satt igång i tyska Dresden, där den skotska samarbetspartnern och licenstagaren Microemissive Display byggt en fabrik. Denna ska årligen producera drygt 10 miljoner mikroskärmar, avsedda för headsets.

När nu Sumitomo köper bolaget för 285 miljoner dollar, en summa drygt dubbelt så stor som det totala aktievärdet, så ökar förhoppningarna om en så massiv industrialisering att organiska skärmar ska kunna bli standardteknik inom några år. Sumitomo hör till de stora japanska företagen inom process- och produktionsteknik.

De båda har samarbetat sedan 2001, då Sumitomo köpte rättigheter att använda delar av tekniken. För två år sedan bildade de båda också ett gemensamt utvecklingsbolag.

Affären väntas bli slutförd under fjärde kvartalet i år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)