JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Branschen rasar mot Naturvårdsverket

Uppdaterat: Naturvårdsverket har ålagt 47 företag att betala 120 000 kronor för underlåtenhet att anmäla sina produkter till det så kallade EE-registret. Verkets hantering av ärendet har väckt stor irritation och upprördhet i elektronikbranschen.
Mellan den 18 maj och den 3 juli skickade Naturvårdsverket brev till 47 företag i Sverige och begärde att dessa skulle betala 120 000 kronor i så kallad miljösanktionsavgift. De 47 har förvisso anmält sig till EE-registret (se faktaruta), men enligt verket har de inte deklarerat sina produkter där på rätt sätt.

Medicinsk elektronik dominerar bland företagen – på listan över ”syndare” finns exempelvis GE Healthcare, Siemens Medical Solutions, Braun Medical och Medtronic. Men även importörer, multinationella bolag som LG Electronic och LeCroy, och kontraktstillverkare finns med.
Fakta EE-registret

EE-registret är det register som upprättats av Naturvårdsverket enligt kraven i EUs WEEE-direktiv, Waste of hazardous electric and electronic products. På svenska kallas lagen "Förordning (2005:209) om producentansvar för elektriska och elektroniska produkter" (länk) .

Registret öppnades i september i fjol, och verket beslutade senare att alla producenter som omfattas av förordningen skulle registrera sig där senast den 31 januari 2007. Därtill krävde verket att producenterna senast den 31 mars skulle rapportera hur många kilo producenterna sålt inom de tio produktkategorier som WEEE-direktivet omfattar. Nystartade företag, och produkter som börjat säljas senare än 31 mars, ska registreras senast en månad efter säljstart.

Företag som inte uppfyller dessa regler kan av Naturvårdsverket åläggas att betala en miljösanktionsavgift på 120 000 kronor. Åläggande kan överklagas hos miljödomstolen. Den som vill överklaga måste dock först betala avgiften, för att sedan eventuellt få tillbaka den om överklagandet gillas.

Syftet med EE-registret är att förbättra kontrollen av elavfallet för att på sikt minska spridningen av farliga ämnen. EE-registret finns på www.naturvardsverket.se/eeregistret (länk) .

Ett av företagen är Eskilstuna Elektronikpartner, vars vd Mikael Joki är minst sagt missnöjd med myndighetens agerande.

– Hela hanteringen är ovarsam. Naturvårdsverket har inte agerat konstruktivt – de har inte försökt hjälpa utan verkar snarare vilja stjälpa dem som vill göra rätt för sig. Och avgiftens storlek står inte i alls proportion till förseelsen, säger han med ett korrekt tonfall som dock andas stor irritation.

Han berättar att företaget noga följt utvecklingen och så snart det var tekniskt möjligt anmält sig till EE-registret i akt och mening att lära sig spelreglerna. Som kontraktstillverkare säljer bolaget nästan inga produkter under eget namn, och de produkter man tillverkar omfattas därför inte av WEEE-direktivet. Ett undantag finns dock, en industrielektronikprodukt, och det är för denna man nu bötfällts.

– Vi anser dessutom att den produkten inte omfattas av WEEE. Men vi försökte ändå flera gånger registrera den, utan att lyckas, säger han och konstaterar att Naturvårdsverket inte alltid haft ordning på sin databas .

Mikael Joki får medhåll i sin kritik av Peter Johansson, vd på Clavister i Örnsköldsvik som säljer nätsäkerhetsutrustning.

– Det här saknar all rim och reson. Vi har alltid gjort rätt för oss i de här sammanhangen, men den här gången blev vi ett par dagar för sena med rapporteringen på grund av en affärsresa till Kina, säger han.

Peter Johansson berättar att Clavister tidigare har gett motsvarande rapporter till Elkretsen, den branschorganisation som organiserar elavfallshantering, och att man dit betalat en avgift runt 4000 kronor per år.
LIstan

Bland de 47 företag som Naturvårdsverket ålagt att betala miljösanktionsavgift på i de flesta fall 120 000 kronor finns följande:

Acer
Adexi
Adixen Sensistor
Aerfast.
B Braun Medical
Beckman Systems
Brodit
Cardi Belysningsspecialisten
Clavister
Conrad Elektronik Norden
Dometic
Edgeman
Eskilstuna Elektronikpartner
Focus Trading
Gadgetec
GE Healthcare Information Technologies
Hasbro Sweden
Hexatronic
Hitachi Europe
Honeywell Life Safety
Horizon Scandinavia
Index Braille
INF Import
Kavo Scandinavia
Kontrollautomatik Svenska
LeCroy
LG Electronics
Medtronic
Nike
Nikko
Nocom Security
Nutronic
Poltech Information System
Qiagen
Siemens Medical Solutions Diagnostics
Signcenter Skyltreklam
Skyltgruppen Scandinavia
SMS Smart Media Solutions
Sportmarket i Hudiksvall
Tobii Technology
Weber Stephen Nordic
Vidab Video & Data i Sverige

Källa Naturvårdsverket, Evertiq

– Att då bli ålagd att betala böter på 120 000 kronor för ett par dagars försening är orimligt. Jag förstår inte storleken på beloppet, säger Johansson.

Clavister har betalt in sitt bötesbelopp men kommer att överklaga. Och Peter Johansson har gott hopp om att få igen pengarna.

– Jag tror att Naturvårdsverket kommer att komma till sans, säger han.

Både Peter Johansson och Mikael Joki understryker att branschen har ett miljöansvar och att de inte har något emot WEEE-direktivet som sådant. Kritiken riktar sig mot Naturvårdsverkets hantering. John Elvesjö på Tobii Technologies, ett startupföretag som gör ögonstyrda datorer, är av samma uppfattning.

– Verket slår hårt mot dem som haft bra ambitioner och registrerat sig. Vi vill verkligen redovisa allting korrekt, men vi är ett ungt bolag och gjorde en liten miss. Så dök det plötsligt upp ett papper där vi skulle betala böter, säger han.

Tobii har överklagat beslutet och fått delvis rätt – bötessumman skrevs ned till 100 000 kronor. Men John Elvesjö är inte nöjd med det heller, utan tänker överklaga även detta beslut. Och även han tycker att bötessumman inte står i proportion till förseelsens allvar.

– När det handlar om så stora summor krävs större ansvar från myndigheterna. Naturvårdsverket borde ha kommit med påminnelser och mer information i stället. Sånt här är ju det sista man behöver när man vill starta och driva företag, säger Elvesjö.

Flera av de som Elektroniktidningen talat med har också vittnat om att datasystemet på Naturvårdsverkets hemsida varit svåranvänt och bitvis inte fungerat alls.

Lena Norder, kanslichef på Elektronikindustriföreningen och tillika vd för IM-föreningen, menar att avgifterna slår oerhört hårt mot mindre företag

- De står inte i rimlig proportion till brottet. Från föreningarna har vi uppvaktat både miljödepartementet och näringsdepartementet om detta. De har visat viss förståelse, men inte gett några löften, säger hon.

Läs även Naturvårdsverkets svar: Avgifterna borde ha varit mer differentierade (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)