JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsungs elavbrott gav analytiker skrämselhicka
När sex av Samsungs chipfabriker i fredags slogs ut av ett elfel i en transformatorstation blev oron stor. Ett större produktionsbortfall skulle påverka hela elektronikindustrin. Men under helgen har man fått igång tillverkningen igen.
 I fredags slogs sex av Samsungs chipfabriker ut av ett elfel i en transformatorstation utanför Seoul i Korea. Fabrikerna står för en tredjedel för Samsungs dagliga chipproduktion, värd 50 miljoner dollar. Och under fredagen trodde analytiker att avbrottet skulle kunna slå ut hela företagets NAND-produktion för en månad.

Enligt analyshuset iSuppli stod Samsung under årets första kvartal för 44 procent av världens NAND-flashminnen. Avbrottet fick aktierna för konkurrenter som Toshiba och Hynix att stiga och Samsungs aktier att sjunka. Och spotpriserna på flashminnen steg med nio procent när nyheten om avbrottet läckte ut.

Produktionsbortfallet från Samsung spåddes få följdeffekter för hela industrin eftersom marknaden för NAND-flashminnen går in i en period med hög efterfrågan. Detta när tillverkare av konsumentelektronikprylar laddar upp inför julklappssäsongen. 

Men under helgen har Samsung kunnat återuppta tillverkningen. Avbrottet varade inte tillräckligt länge för att hinna skada Samsungs kunder eftersom man har ett lager som motsvarar flera dagars produktion.

Ändå förväntar ledningen för företaget att förlusterna kommer att uppgå till 43 miljoner dollar och troligen blir vinsten mindre än tidigare förutspått.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)