JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Infineon vill avveckla ägande i Qimonda
Tyska halvledarjätten Infineon säljer ut sitt avknoppade minnesbolag Qimonda på två års sikt. Skälet kan vara prisraset på DRAM under andra kvartalet i år.
Halvledarföretaget Infineon Technologies har långtgående planer att på två års sikt avveckla sitt ägande i DRAM-dominerade Qimonda, världens tredje största tillverkare av minneschips. Infineon, som knoppade av Qimonda så sent som 1 maj i fjol, äger alltjämt 86 procent of aktierna. Målet nu är att sälja av aktier så att ägandet är långt mindre än 50 procent vid 2009 års bolagsstämma.

Pengarna man får in på försäljningen ska användas till förvärv som stärker Infineon, eller att återköpa Infineonaktier. Man har också planer på att använda Qimondaaktier för utdelning till Infineons aktieägare efter bolagsstämman 2009.

– När vi förra året knoppade av och börsnoterade vår minnesverksamhet skapade vi två fokuserade företag, vart och ett med en väldefinierad strategi. Med detta beslut skapar vi ytterligare en möjlighet att minska vårt innehav och blir mer flexibla när det gäller att snabbt minska ägandet. Samtidigt stärker vi bägge företagen och går våra aktieägare till motes, säger Infineons vd Wolfgang Ziebart i ett pressmeddelande.

Under räkenskapsåret 2006, som slutade i september, hade Infineon en omsättning på totalt 7,9 miljarder euro inklusive Qimondas omsättning på 3,8 miljarder euro. Under första kvartalet i år steg priserna på DRAM till fördel för tillverkarna. Men under andra kvartalet rasade priserna vilket gjorde att de DRAM-dominerade företagen, där Qimonda ingår, tappade 20 procent av försäljningen enligt analysföretaget IC Insights.

Sedan dess har Qimonda själv annonserat att bolaget drar åt svångremmen. Så även om analytikerna räknar med att priset stabiliseras i höst kan raset ha påverkat Infineons beslut att öka på avvecklingstakten.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)