JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Allt mobilljud på två trådar
Jobbet blir nu lättare för alla som konstruerar kretsar och IP-kärnor till mobiltelefoner. De 120 medlemmarna i alliansen Mipi har nämligen enats om en seriell 28 Mbit/s-standard för chipkommunikation.
Mobilen ringer samtidigt som du använder den som MP3-spelare. All signalering som krävs för att smidigt växla över till ljudet från telefonsamtalet kommer i framtiden skötas av ett protokoll som heter Slimbus. Och inte nog med det: Slimbus kommer också att överföra båda ljudsignalerna. Allt detta på bara två trådar.

Slimbus (SLIMbus) står för Serial Low-Power Inter-chip Media Bus. Det är avsett för ljud och ersätter bland annat dagens I2S- och PCM-bussar. Protokollet kräver ingen separat SPI- eller I2C-kanal för styrningen eftersom styrningen har sin egen reserverade 1 Mbit/s-kanal.

Slimbus är en tidsdelad CMOS-multidropbus. Kanalerna allokeras med garanterad bandbredd åt dem som begär det över styrkanalen. När protokollet används för lägre bandbredder än 28 Mbit/s, förbrukas mindre energi.

Alliansen Mipi förväntar sig att komponenttillverkarna kommer att börja leverera Slimbuskretsar under 2008.

Mipi har tidigare definierat det seriella kameragränssnittet CSI-2, och DSI, ett likaledes seriellt displaygränssnitt. Man har också standardiserat ett fysiskt skikt, D-PHY. Dessa konstrueras alla in i produkter idag.

Ytterligare standarder är på väg, för bland annat avlusning och test, power management och bredbandskommunikation.

www.mipi.org
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)