JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hjälp EU förenkla RoHS och WEEE
Nästa år vill EU-kommissionen förenkla RoHS- och WEEE-direktiven så att de blir lättare att tillämpa för både myndigheter och företag, och därmed också mer effektiva. Som en del i arbetet samlar kommissionen in erfarenheter från berörda företag.
De båda direktiven RoHS och WEEE (Reduction of the Use of Certain Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment respektive Waste Electrical and Electronic Equipment) har fått utstå mycket kritik och deras miljöpåverkan har ifrågasatts.

Nu vill EU-kommissionen ha fakta. Har RoHS och WEEE resulterat i bättre miljö? Vad har de kostat företagen? Har de påverkat innovationsgraden och konkurrensförmågan i Europa? Dessa frågor vill EU-kommissionen ha svar på inför omarbetandet och förenklingen av de båda direktiven, ett arbete som ska vara färdigt nästa år.

Kommissionen har därför uppdragit åt den belgiska miljökonsulten Arcadis Ecolas och den brittiska analytikern Risk & Policy Analysts att med hjälp av en enkät samla in data från företag som påverkats av RoHS och WEEE.

Enkäten har en del för varje direktiv. RoHS-delen handlar mest om kostnader och miljöpåverkan, och ska vara underlag för EU-kommissionens nyttokostnadsanalys. Frågorna rör hur mycket RoHS kostat, hur mycket personal det krävt och vad kontrollen av direktivets efterlevnad kostat.

I WEEE-delen berörs inte svenska företag – här har analytikerna valt ut Tyskland, Storbritannien, Litauen, Irland och Belgien. Avsikten här är att studera hur direktivet påverkat producenter av en rad produkter från kylskåp och gräsklippare till mobiltelefoner och klockor.

Den som vill delta i undersökningen uppmanas fylla i blanketten (länk) och skicka in den till Sarah Bogaert på Arcadis Ecolas (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.) senast 30 september.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)