JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett mellanår för halvledare
Analyshuset Isuppli sänker sin tillväxtprognos för halvledarmarknaden till 3,5 procent i år, och sällar sig därmed till kören av allt mer pessimistiska bedömare. Men redan nästa år tror bolaget att tillväxten ska ta fart igen, med nära 10 procent.
Optimismen har falnat gradvis hos Isuppli. Analytikerna där trodde i början av året att tillväxten för 2007 skulle landa strax över 10 procent. Men i april reviderades den åsikten till 8,1 procent och i juni sänktes den till 6 procent. Nu är Isupplis prognos nere på 3,5 procent, vilket skulle innebära att halvledarmarknaden i år skulle bli värd 270 miljarder dollar.

Andra analytiker har gjort liknande bedömningar. Halvledarbolagens egen organisation SIA, Semiconductor Industry Association, är än mer pessimistisk. Även SIA trodde på tioprocentig tillväxt i början av året, men är nu nere på 1,8 procent i sin senaste spådom.

Visserligen var augusti och september hyggliga månader för industrin, och hösten är oftast bättre än våren för halvledare. Men första halvårets sexprocentiga nedgång på marknaden, orsakat av prisfall på främst DRAM och flashminnen, är inte så lätt att ta igen. Minnen står för 23 procent av halvledarmarknaden, så de kraftiga prisfluktuationerna där slår förstås igenom på hela bilden.

Vändningen är dock inte långt borta, enligt analytikerna. Nästa år får vi åter se en tillväxt i 10-procentsområdet, säger Isuppli. Prisfallet på minnen ser ut att ha stannat av, efterfrågan på DRAM ökar i takt med att pc-marknaden med Microsofts minneshungriga operativsystem Vista stärks. Och fem av de sex slutmarknader bolaget följer väntas öka tillväxten nästa år - databehandling, trådlös kommunikation, trådbunden dito, konsumentelektronik och fordonselektronik. Endast industrielektronik väntas stå och stampa tillväxtmässigt, enligt företaget.

På längre sikt tror Isuppli att även 2009 blir ett mellanår med minimal tillväxt, och att marknaden därefter tar fart igen till omkring 8 procents ökning om året. Det är numera att anse som normal tillväxt. Historiskt har halvledarmarknaden vuxit med omkring 17 procent om året i genomsnitt, må vara med stora avvikelser från snittet orsakade av de långa investeringscyklerna och den ryckiga efterfrågan i branschen. Men numera har industrin mognat så mycket att knappt någon tror på tvåsiffriga tillväxtnivåer längre.
Image
Global halvledartillväxt 2007-2011. Källa: Isuppli

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)