JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Köper 3G-frekvenser för 16 miljarder
Operatören AT&T, en av Ericssons viktigaste kunder i USA, har köpt licensspektrum i 700 MHz-bandet för 16 miljarder kronor. Frekvenserna omfattar motsvarande 200 miljoner invånare i USA och ska användas för 3G och mobilt bredband. Analytiker betecknar affären som ett kap.
Om några månader ska den amerikanska frekvensmyndigheten FCC auktionera ut en rad frekvenser på 700 MHz-bandet som tidigare använts för analoga tv-utsändningar. Men AT&T Wireless, USA:s största mobiloperatör med 60 miljoner abonnenter, har gått händelserna i förväg och köpt på sig frekvenser i detta band med täckning för nästan 200 miljoner av landets drygt 300 miljoner invånare.

Säljare är Aloha Partners, ett företag som haft planer på att starta ett nationellt mobil-tv-nät och letat partner för detta. Man har i och med försäljningen övergett tanken på att driva ett sådant nät i egen regi.

AT&T har nyligen lagt order på 3G-utrustning för närmare 14 miljarder kronor, från såväl Ericsson som Nokia-Siemens och Alcatel-Lucent. Exakt hur andelarna fördelats är inte känt, men Ericsson ska enligt egen uppgift ha fått en större del av kakan än konkurrenterna.

FCCs auktioner väntas inbringa omkring 100 miljarder kronor, och AT&T tros vilja köpa så mycket företaget rimligen har råd med. Affären med Aloha betecknas av amerikanska analytiker som en mycket god affär, närmast en stöld i sammanhanget.

- Det är ett helt otroligt köp. De hoppade verkligen förbi alla andra, säger analytikern Patrick Comack på Zachary Research till tidningen Wall Street Journal.

Frekvenserna på 700 MHz-bandet är attraktiva eftersom det på dessa relativt låga frekvenser går att få god täckning i mobilnät med måttligt många basstationer. 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)