JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. NXP satsar FoU-miljard i Frankrike
Halvledarjätten NXP satsar 100 miljoner euro, nära en miljard kronor, på att utvidga sitt forskningscenter i franska Caen. Det nyöppnade centret med omkring 800 ingenjörer ska ta fram ny teknik för digital-tv och mobiltelefoner.
NXP tänker också utvidga sitt centrum i Sophia Antipolis - lägligt då ST stänger sitt centrum i samma stad.
På årsdagen av NXPs självständighet från Philips invigde företaget nyligen sitt utvidgade forsknings- och utvecklingscenter i Caen, 20 mil nordväst om Paris. Här ska 800 forskare och utvecklare ta fram nästa generations teknik, till en början med fokus på digital-tv och plattformar för mobiltelefoner. Även hemelektronik och identifiering står på agendan. Bland forskningsområdena märks rf-teknik, radiomottagare i kisel, inkapslade system (SIP, system-in-package) och NFC, Near Field Communication.

I anläggningen ryms även ett testhus kallat Isytest, Institute for System Testing, som är samägt med det franska forskningsinstitutet CNRS, Centre Nationel de la Recherche Scientifique.

NXP och dess föregångare Philips Semiconductor har bedrivit forskningsverksamhet i Caen i över 50 år. Detta är dock den största satsningen i området hittills. Totalt satsar NXP en miljard euro om året på FoU och har över 6 000 forskare anställda i Europa.

Ett annat av företagets större forskningscenter ligger i sydfranska Sophia-Antipolis, med cirka 350 anställda. Även detta center kommer att expandera kraftigt, enligt tidningen EE Times. Vilket kan vara lägligt för utvecklingsingenjörerna i den staden eftersom halvledarkonkurrenten ST Microelectronics enligt samma tidning planerar att stänga sitt FoU-center där. ST har utvecklat teknik för basstationer och annan trådlös infrastruktur i Sophia Antipolis sedan 2002.  



 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)