JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Apple kovänder - öppnar Iphone
Apple gör en helomvändning - mobilen Iphone ska öppnas för program från externa parter. Det lovar företagets vd Steve Jobs i ett brev på dess sajt. Planen är att ha ett utvecklingskit framme i februari.
Kritiken har bitvis varit hård mot Apples njugga inställning till programvara från andra håll, så kallade tredjepartsprogram, i mobiltelefonen Iphone. Hittills har det inte varit möjligt för någon att utveckla tillbehörsprogram till Iphone utan allt har gått genom Apple. Men nu gör Steve Jobs helt om:

- Låt mig slå fast en sak: Vi vill ha tredjepartstillämpningar på Iphone, inleder han ett brev på företagets hemsida.

Han lovar också att ett utvecklingskit ska finnas framme i februari. Och han verkar medveten om att många menar att det är för sent, men säger att det är värt att vänta på.

- Vi försöker förena två motsatser - erbjuda en avancerad och öppen plattform samtidigt som vi vill skydda oss från virus och integritetsattacker. Det är ingen lätt uppgift, skriver Jobs.

Han tillbakavisar uppgifter om att virus inte är något problem i mobilvärlden med att säga att "det är helt enkelt inte sant". Och han hyllar Nokias grepp att inte tillåta uppladdning av program som saknar möjlighet att spåras till någon upphovsperson.

Många frågor återstår dock. Hur öppet blir egentligen systemet? Vilka blir de tekniska begränsningarna? Kommer tredjepartsutvecklarna att få sälja sina skapelser fritt, eller enbart via Apple? Kommer Apple att kräva royalty, och i så fall hur mycket? Förhoppningsvis får de frågorna svar senast i februari.



MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)