I huvudkategorin, av tävlingsledningen kallad Enterprise, belönas den bästa produkten bland de nominerade. Priset vanns av In View, som tagit fram en liten låda innehållande ett GSM-modem kallad Ippi som kopplas till tv: Med Ippi kan användaren skicka och ta emot SMS, MMS och rörliga bilder via sin tv-mottagare.
- Det är tredje gången gillt för oss, säger en glad Kjell Lindén.
Ippi har tidigare tävlat i internationella sammanhang och nominerats i Global Mobile Awards och det europeiska ICT-priset.
- Men mest stolta är vi över användarvänligheten, säger han och visar hur enklet det är att skicka en bild tagen med mobiltelefonen till Ippin som skulle kunna vara ansluten till hans mammas tv.
När bilden som skickats via GSM-nätet som ett MMS kommit fram till Ippin börjar den blinka grönt.
- Det är som en vanlig telefonsvare. När mamma sen trycker på fjärrkontrollen kommer bilden upp på tv:n, säger Kjell Lindén.
Fjärrkontrollen är behagligt stor och har tre rejäla knappar och ett stort vred. Idén till Ippi fick han på sin tid på Ericsson när han jobbade med fiber till hemmet.
- Visst är det bra med fiber men sendan måste man dra ett emnät och fylla det med innehåll. GSM finns överallt och med Ippi blir tv:n en stor "nalle".
Ippi har i princip samma tjänster som mobilnätet, det vill säga SMS, MMS och epost. Men den fungerar också som telefonsvarare och kan också ersätta den digitala fotoramen och den öppnar för nya tillämpningar till exempel inom äldrevården.
- Där ser vi möjligheter att bryta isoleringen.
In View har hittills tagit in 11 miljoner från affärsänglar. Det behövs ytterligare kapital för att få den i produktion. I affärerna är den tänkt att kosta mellan två och tre tusen och till det kommer kostnaden för ett mobilabonnemang.
- Man kan köpa ett kontantkort för hundra kronor per år. Mer behöver det inte kosta för mamma, säger Kjell Lindén.
För studentpriset, som förutom ära även består av 50 000 kronor, hade juryn i år fastnat för en rullstol med elmotorer som ger extra hjälp i uppförsbackar. Projektet är genomfört på Högskolan i Halmstad av Jonas Johansson och Daniel Petersson, som använt små billiga rotationsenkodrar och ett avancerat reglersystem för ändamålet, se separat artikel (länk)
I den splitternya klassen mikro-nanoteknik segrade ett annat studentbidrag, Jimmie Wiklander från Luleå. Hans produkt, kallad Sensorband, kombinerar ett klassiskt trygghetslarm med en fallsensor. Om bäraren ramlar går automatiskt larmet.
- Vid fallolyckor blir många så omtäcknade att de inte själva orkar trycka på knappen till sitt trygghetslarm, skriver juryn i ett pressmeddelande.
Bakom tävlingen, kallad står förutom mässan även KK-stiftelsen, dess innovationsprogram Minst, Elektronikindustriföreningen och IM-föreningens sektion för inbyggda system samt en branschtidning.