JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Världens första 3G-telefon i en krets
Amerikanska Broadcom satsar hårt på att bli en ledande leverantör av kretsar till mobiltelefoner. I februari lanserade företaget en enkretslösning för Edge och nu kommer en enkretslösning för 3G. Kretsen har beteckningen CM21551 och är tillverkad i en ren CMOS-process på 65 nm. Den innehåller allt som behövs i en 3G-telefon inklusive det digitala basbandet, rf-delarna, ett Bluetooth-block, en vanlig FM-radio, ett multimediablock för stillbilder, video och ljud liksom en extra Arm-kärna som kan köra operativsystemet.
– Vi ligger minst ett år före konkurrenterna, kanske så mycket som två. I varje fall att döma av det vi sett i konkurrenternas tidsscheman, säger en stolt Yossi Cohen som är chef för mobilplattformar på Broadcom.

– Och vi pratar inte om planer. Vi har redan demonstrerat kretsen för potentiella kunder.

Det han syftar på är CM21551 även kallad Zeus, en i princip komplett 3G-telefon på en enda monolitisk krets.

Det är alltså inte fråga om någon multichipmodul. Och Zeus är inte heller utvecklad för lågprissegmentet. Kretsen innehåller ett kraftfullt multimediablock och en extra ARM11-kärna på 533 MHz för att hantera operativsystem som Symbian, Linux eller Windows.

– Vi siktar på kommunikatorer men också på mobiler med mycket multimedia som Treo och Nokias N95.

Exakt hur stor kretsen är berättar inte Yossi Cohen men han påpekar att den tillverkas i en ren CMOS-process utan speciella steg för rf-delarna. Utvecklingsteamet har förutom det digitala basbandet lyckats få in fyra radiosändare. En för Edge, en för 3G, en för Bluetooth 2.1 och en för vanlig radiomottagning.

– Zeus går också att använda som radiosändare så att man kan lyssna på musiken i sin bilstereo.

På frågan om inte Broadcom fått ge avkall på prestanda när företaget integrerat så mycket på samma krets slår han ifrån sig.

– Vi har använt delar som utvecklats internt och som säljs i konkurrens med andra som fristående kretsar. De har varit mycket framgångsrika, säger han.

CM21551 klarar fyra GSM-band och tre 3G-band. För 3G kan den hantera HSUPA, det vill säga 7,2 Mbit/s i nedlänk och 5,8 Mbit/s i upplänk.

Multimediadelen är även den imponerande. Kretsen klarar bland annat att spela in och spela upp video med VGA-format och 30 bilder per sekund. Vidare hanterar kretsen en kameramodul med 5 Mpixel.

– Det går att koppla den råa signalen från kameramodulen direkt till Zeus. En annan finess är att man via det inbyggda tv-gränssnittet kan ansluta mobilen direkt till tv:n för att visa bilder och filmer.

Yossi Cohen hävdar att man kan spara så mycket som hälften av effektförbrukningen med Broadcoms lösning.

– Det är en timmes längre taltid i 3G-mobil eller tio dagars längre stand-by tid i en Edge-mobil.

Än större är vinsterna när man ser till den kretskortsyta som krävs.

– Vår lösning är sex gånger mindre än närmaste konkurrent. Den behöver under 750 kvadratmillimeter medan närmaste konkurrent behöver mer än 4290 kvadratmillimeter inklusive Bluetooth och applikationsprocessor.

Och som grädde på moset har kretsen mellan en och tre decibel bättre känslighet än konkurrenterna. Enligt Yossi Cohen.

CM21551 är kapslad i en 14x14 mm FBGA-kapsel med 621 anslutningar. Priset är satt till 23 dollar i större volymer

Kretsen är fortfarande inte helt testad och det är inte känt när den kommer i kommersiell produktion men Yossi Cohen räknar med att det ska finnas telefoner på marknaden baserade på Zeus år 2009.

Image
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)