JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inbyggnadskonferens gav mersmak
ImageMed omkring 450 besök på två dagar, 36 utställare, tre huvudtalare, 18 seminarier och åtta workshops tog den svenska inbyggnadskonferensen  Embedded Conference Scandinavia i år ett steg framåt.

- Jag är jättenöjd, och de flesta utställare också, säger Johan Nordin på organisatörsföreningen IM Embedded Technology.
Efter fjolårets inbyggnadskonferens som lockade runt 300 personer stack Johan Nordin ut hakan och sa att "nästa år ska vi se till att få 500 besökare" . Fullt så många blev det inte - besökssiffran stannade på omkring 450 besök. Exakt hur många personer det innebär är svårt att veta eftersom flera besökare kom båda dagarna vilket då räknas som två besök. Men 300 förhandsregistrerade individer fanns hur som helst.

- Och då räknar vi bara de som besökte själva konferensen. Därtill kommer de som kom in till oss från Tekniska Mässan, och där förde vi ingen statistik, konstaterar Johan Nordin.

Han tycker att upplägget med Embedded Conference i två dagar, med seminarier och utställare vägg i vägg med Tekniska Mässan som pågick ytterligare två dagar, fungerade bra.

- Genom att ligga parallellt med Tekniska Mässan får vi en koppling till de delar av industrin som vi normalt inte når. På lång sikt är det mycket viktigt, även om det inte ger så mycket på kort sikt. Embedded är alltför okänt än så länge.

- Fast nästa år vill vi gärna ligga närmare RFID-torget. Embedded och RFID har klart gemensamma intressen, säger Johan Nordin med tydlig adress till Tekniska Mässans arrangörer.

De mest välbesökta sessionerna var föga överraskande den första dagens två huvudtalare - Margin Gren från Axis som pratade teknikval och Simon Holland från Intel som pratade om lågeffektsprocessorer. Ett av huvudtalen, som skulle handla om realtids-Linux, fick dessvärre ställas in då Montavistas Jim Ready tvingades lämna återbud på ett sent stadium.

Arrangörerna ska nu genomföra en enkät i samband med att de registrerade besökarna får möjlighet att ladda ner seminariepresentationerna från konferensens sajt. Motsvarande enkät i fjol gav upphov till en del förändringar.

- Besökarna då ville ha mer teknikdjup. Det var därför vi körde två dagar i år, med längre workshopar andra dagen. Det föll också väl ut, särskilt Linuxsessionerna var välbesökta. Vi har ingen statistik, men känslan var att många besökare kom båda dagarna, säger Johan Nordin.

Han gläds också åt att allt fler utländska företag väljer att ställa ut på konferensen. Advantech och Kontron är två exempel. Det totala antalet utställare - 36 stycken - var också högre än någonsin.

Två detaljer som han gärna vill förbättra till nästa år är skyltningen av lokalerna och framförhållningen vad gäller utställarnas inbjudningar. I år kom många av dessa ut ganska sent.

Att konferensen växer visar sig också i organisationen. Tidigare har det mesta jobbet gjorts på ideell basis, men i år fanns en projektansvarig utan andra uppgifter och därtill fick man mer hjälp än tidigare från Tekniska Mässans organisation.

Johan Nordin vill inte återupprepa sina tidigare utfästelser om besökarantal nästa år. Men på längre sikt tror han att evenemanget har potential att nå ett tusental personer.

- Men då måste vi finnas i både Stockholm och Göteborg. Vi hade planer på att genomföra en version i Göteborg redan i år, men sköt det på framtiden. En tanke är att gå parallellt med Scanautomatic i Göteborg och fortsätta gå parallellt med Tekniska Mässan i Stockholm, säger han.

Om och när IM-föreningens planer på en elektronikmässa som återkommer vartannat år vid samma tidpunkt på året blir verklighet så kommer även den tillställningen att kunna vara en potentiell partner. Men det sker tidigast 2010, och så långt sträcker sig inte detaljplanerna för Embedded Conference.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)