JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snabbväxande tv-box från Motala
ImageA2B Electronics, som utvecklar digital-tv-boxar, har vuxit med över 500 procent de senaste fyra åren. Det gör att företaget tar hem förstapriset i Östergötland i Dagens Industris ranking över snabbväxande företag, så kallade gaseller.
– Högkonjunkturen gör att vi har svårt att få tag i produktionskapacitet och elektronikkomponenter. Det är det som begränsar oss från att växa ytterligare, säger Bo Lindqvist till Dagens Industri.

Han är vd och grundare på A2B Electronics.

A2B utvecklar boxar för digitaltv-mottagning och har varit en av vinnarna på övergången från analoga till digitala tv-sändningar. Företaget, som grundades 1997, har bland annat utvecklat en så kallad multibox, en enhet som gör det möjligt att se på digital-tv i flera rum i en villa eller flera lägenhet i ett mindre hyreshus med en och samma box.

År 2005 släppte företaget den första provserien på 10 000 enheter vilka sålde slut på två dagar. Sedan dess har omsättningen bara ökat för att i fjol landa på 92 miljoner kronor. Prognosen för i år ligger på 125 miljoner kronor. Av det går två tredjedelar på export.

I Sverige stängdes den sista analoga tv-sändaren av förra veckan och tillsammans med Finland är vi därmed först med att gå över till digital-tv. Resten av EU ligger långt efter, övergången beräknas inte vara slutförd förrän år 2012. Företaget ser därför möjligheter att fortsätta växa även framöver.

– Vi tror oss veta vart marknaden är på väg de närmaste fem-tio åren och ligger i framkanten av teknikutvecklingen. Vi ser en enorm potential och skulle kunna växa till flera hundra miljoner i omsättning, säger Bo Lindqvist till Dagens Industri.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)