JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 3000 personer avgör frekvensframtiden
Hur används bäst frekvenserna som bli lediga när analog-tv-näten släcks? Det är den allt överskuggande frågan på World Radiocommunication Conference som samlar 3000 delegater i Genève. Vad svaret än blir så påverkar beslutet miljardmarknader för såväl mobiltelefoni som tv.
Det är på konferensen WRC, World Radiocommunications Conference, som alla viktiga frekvensfrågor avgörs i praktiken. Här revideras var fjärde år de så kallade Radio Regulations, dokumentet som reglerar internationell användning av radiofrekvenser för allt från mobiltelefoni till satelliter, sjöfart och räddningsstyrkor.

På årets WRC, i branschen uttalat "vark", finns ett 30-tal frågor på agendan, från telemetri för civilflyget till meteorologisatelliter och övervakning till havs. Men den stora frågan gäller frekvenserna på 700 MHz-banden, de som hittills använts för analog-tv i marknätet (698 - 806 MHz).

Striden står i korthet mellan telekom och tv. Telekomvärlden vill använda frekvenser för trådlöst bredband, och lovar att man kan leverera upp till 100 Mbit/s bandbredd till låga priser på dessa frekvenser.

Tv-sidan hävdar att frekvenserna behövs för HD-tv, se tidigare artikel i Elektroniktidningen (länk) .

Telekomsidan, i synnerhet i Europa, säger att frekvenserna är fullständigt nödvändiga för att Europa inte ska halka efter USA inom mobilt bredband.

Tv-sidan hävdar att man av hävd har företräde till frekvenserna, och att kulturutbudet hotas om man inte får behålla rätten. Löftet från tv-branschen är en total övergång till HD-tv.

Striden är i högsta grad politisk, och delar Europa mitt itu. Sverige, Danmark och Storbritannien står på telekomsidan, och har fått stöd av EU-kommissionen. Tv-sidan stöds av de flesta andra europeiska länder, med Tyskland i spetsen.

Utgången av denna strid är i högsta grad oviss.

Att frågan är viktig visas inte minst av att hela 1500 personer hade samlats till gårdagens invigning på Genèves konferenscentrum, och att över 3000 delegater väntas delta i konferensen innan den stänger, enligt planen den 16 november.
 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)