JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Note bromsar lönsamt
Försäljningen för kontraktstillverkaren Note minskade en smula i tredje kvartalet och ledningen varnar för att den troligen fortsätter minska även det fjärde. Vinsten ökade dock - Notes marginaler hör till de bättre i klassen.
Notes rapport för det tredje kvartalet gav blandade besked. Positivt är den ökade vinsten från rörelsen, upp fem procent till 28 miljoner kronor jämfört med 26,8 miljoner motsvarande kvartal i fjol. Även marginalen ökade till i branschen goda 7,2 procent. Sett över de första nio månaderna ökade vinsten med 19 procent, till 83 miljoner kronor.

Mindre positivt är att försäljningen minskade med 7 procent, till 390 miljoner kronor, och att den trenden ser ut att fortsätta ett kvartal till. Framför allt är det inom telekom som efterfrågan är lägre, men även industrikunder har senarelagt beställningar. I halvårsrapporten bedömdes tillväxten under hösten bli stabil, kring 9 procent, en målsättning som företaget nu överger. Vilket ligger i linje med att årets nio första månader gav en marginell ökning, upp tre procent jämfört med året innan.

Kassaflödet är också ett orosmoln. Under tredje kvartalet, normalt det tuffaste ur kassaflödessynpunkt, blev det minus 39 miljoner kronor, vilket är 14 miljoner värre än i fjol. Niomånaderssiffran är dock positiv, med ett kassainflöde på 34 miljoner kronor.

I rapporten konstaterar bolaget att kontraktstillverkarbranschen av tradition haft svårt att parera konjunkturnedgångar. Notes motdrag är vad bolaget kallar Nearsourcing, en modell med konstruktionsstöd och viss produktion nära kunden men massproduktion i Östeuropa och Asien. I syfte att förebygga effekterna av en konjunkturnedgång poängterar företaget att det satsar på kostnadsbesparingar på inköpssidan och effektivisering genom "lean management". Samtidigt investerar bolaget i kompetensuppbyggnad i låglöneländerna.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)