JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IVA-medalj till Fuglesang
ImageRymdresan var en inspirerande förebild för att öka intresset för teknik och naturvetenskap. Det menar Ingenjörsvetenskapsakademien som därför tilldelar astronauten Christer Fuglesang en av årets guldmedaljer. I övrigt blev det Göteborg och Chalmers för hela slanten.
I eftermiddag delar Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, ut fyra guldmedaljer till personer som belöning till framstående svenska uppfinnare, forskare och entreprenörer. Prisutdelningen, som förrättas av riksdagens talman Per Westerberg, äger rum i Konserthuset i Stockholm.

Förutom Christer Fuglesang belönas tre göteborgare - Bengt Kasemo, professor i fysik på Chalmers, Anne-Marie Hermansson, professor i strukturerade biomaterial på Chalmers samt Dan-Sten Olsson, vd för Stenasfären. Även han har starka kopplingar till Chalmers.

Bengt Kasemo, som i år är ensam om den finaste utmärkelsen IVAs Stora guldmedalj, har forskat inom fysik och materialteknik på Chalmers sedan 1974. Hans största insatser har gjorts för förståelsen av fenomen vid fasta ytors kontakt med vätskor, gaser och biomaterial. Idag fokuserar han på nanoteknik, i gränszonen mellan fysik, biologi och kemi, ett arbete som bland annat lett till bättre katalysatorer i bilar.

Kasemo har också grundat instrumentföretaget Q-sense, vilket är vad han själv är mest stolt över jämte att ligga i forskningens frontlinje.

Anne-Marie Hermansson är främst känd för sina insatser inom livsmedelsforskning, som skett från en utgångspunkt i biologiska material. Hon är programdirektör för,  har varit den drivande kraften bakom, det nyinrättade forskningscentret SuMo Biomaterials som delas mellan Chalmers och SIK, Svenska institutet för livsmedel och bioteknik.

Dan-Sten Olsson, direktör och redare, får priset för sin insats som innovativ industriledare och entreprenör. Förutom sina insatser inom Stenasfären har han även genom donationer, finansiering av professurer och eget engagemang stött forskning och undervisning inom såväl företagsutveckling som marinteknik.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)