JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Det ökade intresset för femtoceller - minimala basstationer för hemmabruk - visar sig inte minst i att föreningen Femto Forum som startade i somras redan har fått 40 medlemmar. Men såväl Ericsson som de tunga halvledarleverantörerna lyser alltjämt med sin frånvaro i sällskapet.
När sju mindre företag i somras bildade föreningen Femto Forum var det få utanför den inre kretsen som tog någon notis om händelsen. Sedan dess har dock utvecklingen gått rasande fort, och intresset växt lavinartat, se artikel (länk) . Så de sju, däribland Picochip, IP Access och Netgear, har nu fått sällskap av 33 andra företag.

Nykomlingarna är betydligt namnkunnigare än grundarna, och kommer från de flesta världsdelar. Här finns telejättar som Alcatel-Lucent, Motorola, Nokia-Siemens, Sagem, Thomson och ZTE. Och operatörer som Telefonica O2, Bharti Airtel och Unwired Australia. Samt en rad mindre spelare i telekomvärldens ekosystem.

Från svensk sida noteras att Ericsson saknas i föreningen, liksom Telia.

Inte heller finns någon av de stora halvledartillverkarna med. Femto Forums ordförande Simon Saunders säger dock till tidningen EE Times att utöver de nya medlemmarna finns många företag, däribland halvledarbolag, som stöder organisationen men tills vidare föredrar att hålla sig i bakgrunden. Tidningen drar slutsatsen att Texas Instruments, Qualcomm, Broadcom och Analog Devices hör till dessa bolag - de har alla tidigare sagt sig ha planer i femtocellväg.

Föreningens syfte är accelerera femtocellsutbredningen genom ökad standardisering, utbildning och kontaktskapande. Fyra arbetsgrupper finns, för reglering, interoperabilitet, radioteknik och marknadsföring.

Ett tydligt tecken på det ökande intresset för femtoceller är att en av föreningens grundare, Ubiquisys, i juli köptes av internetjätten Google.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)