JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson i muthärva
En provision på 12 miljoner kronor utbetalad till en handelsagent gick direkt till telekomministern i Oman. Det berättar Dagens Eko, som menar att pengarna är att betrakta som en muta som Ericsson betalat för att få 300-miljonerkronorsordern. Ericsson hävdar att man handlat i god tro.
Inte nog med att Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg har problem med aktiekursen, nu har han även fått en mutskandal i knät. Ekot uppgav igår att Ericsson i samband med att företaget fått en order värd 300 miljoner kronor för telekomutrustning i Oman år 1997 betalat ut 12 miljoner kronor till ett nummerkonto i Schweiz, som provision till en handelsagent vid namn Peter Sullivan. Kontot tillhörde dock egentligen Omans telekomminister, Ahmed Suwaidan Al Balushi, enligt Ekot.

Ericsson uppger idag i ett pressmeddelande att man inte känt till kopplingen mellan kontot och den omanska ministern. Samt att samarbetet med Peter Sullivan upphörde i början av 2000-talet.

Ekot hävdar också att algeriern Djillali Mehri varit såväl agent för Ericsson som ledamot av Algeriets parlament 1997-2002, och att han under denna tid fått 20 miljoner kronor i arvode av Ericsson.

I pressmeddelandet från Ericsson framgår att Mehri varit anlitad av Ericsson i 35 år och alltjämt är verksam i den rollen. Ericsson säger att man inte känt till att vederbörande varit parlamentsledamot.

"Vi ser inget fel med Ericssons agerande i de här fallen. Vi tycker det är bra att media tar upp de här affärerna för klargörande" skriver Ericsson vidare i pressmeddelandet.

Ekot uppger även att Jamal Khaddam, son till Syriens förre vicepresident Abdul Halim Khaddam, ska ha fått fyra miljoner kronor av Ericsson från "hemliga schweiziska konton". Just den uppgiften kommenteras inte av Ericsson.

Ekot citerar på samtliga punkter personer som menar att detta handlar om mutor. Samtidigt konstaterar Ekot att dessa eventuellt begångna mutbrott är preskriberade vid det här laget. Någon rättslig åtgärd blir därför inte aktuell.

Hos Ericssons konkurrent Siemens har det senaste året en större mutskandal rullats upp, se artikel (länk).

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)