JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk kompass klarar alla vinklar

Image Svenska Silva har på uppdrag av Nexus Marine utvecklat en elektronisk kompassmodul med inbyggd mikromekanisk accelerometer. Tack vare företagets algoritmer och välutvecklade kalibrering så håller modulen mycket hög noggrannhet även då den lutar eller rullar.
Morgondagens båtkompasser visar alltid rätt kurs oavsett hur mycket båten lutar eller rullar i sjöarna. De har inga rörliga delar och givaren kan monteras var som helst i båten. Det menar Silva, som utvecklat en sådan modul.

- Det här blir standard för Nexus båtkompasser, säger Silvas utvecklingschef Bertil Rydergren.
Image
Bertil Rydergren

Modulen han lett utvecklingen av innehåller en treaxlig kompassgivare med magnetoresistiva sensorer och en likaledes treaxlig mikromekanisk accelerometer. Tack vare de algoritmer som tagits fram i projektet, implementerade i en 16-bitars styrkrets från Texas Instruments, ger modulen onoggrannhet på högst en halv grad oavsett hur mycket det lutar eller rullar. Vanliga kompasser har mycket begränsade möjligheter att visa rätt under de omständigheterna.

- Runt 80 procent av utvecklingstiden gick åt till att utveckla kalibreringen. Det är sex axlar som alla ska kalibreras i x-, y- och z-led, plus amplitud och vinkel. Det är faktiskt rätt svårt, berättar Bertil Rydergren.

Resultatet som finns framme nu är Silvas och Nexus tredje generations elektroniska kompasser. Utvecklingen har pågått i tre år, men tog riktigt fart för ungefär ett år sedan då treaxliga mems-baserade accelerometrar började komma ner i pris till en nivå som lämpade sig för konsumentelektronik.

De första exemplaren är indesignade hos satellitkommunikationsbolaget Swe-Dish, där de hjälper användaren att snabbt rikta parabolantennen i utrustningen mot en lämplig satellit. För att komma ut i fritidsbåtar krävs ytterligare utveckling, bland annat ska modulen anpassas till Nexus datanät för marina instrument.

Framöver tror Bertil Rydergren även på andra tillämpningar där kompassmodulen byggs in i annan utrustning.

- Vi kan krympa modulen till ungefär en tredjedel av dagens storlek. Då kan vi till exempel bygga in den i en kikare. Tänk dig en kikare med GPS, avståndsmätare och vår modul - då kan man veta exakt var objektet man tittar på befinner sig, säger han.

En annan tillämpning kan vara rehabilitering i sjukvården, där man exempelvis kan mäta hur rörligheten ökar i en skadad arm eller ett ben i takt med att läkningen går framåt.

- Vi kan till exempel visa om patienten kan vrida armen två grader mer än veckan innan, säger han.

Modulen matas med 5-15 V och drar i snitt 66 mW. Den kan monteras horisontellt eller vertikalt, och kommunicerar i dagsläget via RS232. Måtten är 75 x 30 x 8 mm.

Kompassriktningen mäts med 0,1 grads upplösning med en noggrannhet på 0,5 grader upp till 70 procents lutning. Lutning och rullning visas med 0,2 graders noggrannhet.

Skulle kompassen lutas mer än 90 grader, som i den flygsimulator företaget utvecklat som demonstrator, så är det inga problem - givaren visar ändå korrekt riktning, fast nu på rygg.

Nexus Marine, som utvecklar och säljer en rad navigationsinstrument och andra produkter för marint bruk, ägdes tidigare av Silva. Men när Silva såldes till finska Fiskars stannade Nexus kvar hos de svenska ägarna. Bolagen samarbetar nära och sitter till och med i samma lokaler, men har skilda ägare och olika fokus. Silva siktar numera in sig mer på produkter för friluftsliv i land.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)