JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
tisdag 7 december 2021 VECKA 49
Tio nystartade forskningsintensiva företag får 300 000 kronor vardera från Vinnova och Energimyndigheten inom ramen för det så kallade Vinn Nu-programmet.
Bland de tio företagen som korats i höstens pristävling finns Chalmersavknoppningen OFDM-MAX. Företaget utvecklar en teknik för digital kommunikation som ger bättre prestanda genom ökad transmissionskapacitet och energieffektivitet.

OFDM, Orthogonal Frequency-Division Multiplexing, är en effektivare modulationsform än dagens metoder där bara en bärvåg används. OFDM används redan i fasta förbindelser som ADSL och VDSL, för både fix och mobil kommunikation, för Wimax, för digital-tv i DVB-H/T, för digitalradio DAB och metoden kommer också att användas i LTE, den förbättrade versionen av 3G.

Varje år delar Vinnova ut 20 Vinn Nu-priser. I våras fanns Acumem i Uppsala med på listan. Företaget bildades av professor Erik Hagersten för att kommersialisera forskning kring programmering av multikärnor.

Bland 2006 års pristagare fanns Combiport i Jönköping ska använda pengarna till extremt billig RFID-läsare liksom Myfc i Stockholm som utvecklar en mikrobränslecell för mobiltelefoner utifrån forskning på KTH. Fler pristagare från 2006 var Nanofreeze i Lund som gör element som omvandlar värme till el och tvärtom, samt Terranet, också i Lund, som gör wifi-anslutna mobiltelefoner.

Förutom OFDM-MAX fick följande nio företag Vinn Nu-pengar (länk) :

Absilion (Luleå) - programvara för mer kostnadseffektiv utveckling, lansering och förvaltning av nya bredbandstjänster.

Arontis Solar Concentrator (Härnösand) - solföljande solfångare som producerar el och värme med hög verkningsgrad och låg produktionskostnad.

Arterion
(Göteborg) - konstgjorda blodkärl av mikrobiell cellulosa som kan användas vid till exempel bypass-operationer.

BioCompoTech (Lund) - förnyelsebart material där växtfibrer kombineras med naturbaserat bindemedel för användning inom bland annat bygg- och möbelbranschen.

Echandia Marin Sweden (Täby) - marina elektriska framdriftssystem och snabba elektriska hybridbåtar.

Exoro system
(Jönköping) - skräddarsydda system för produktionsuppföljning i realtid som minskar stopptider och förseningar.

Hulteberg Hydrogen Solution
(Limhamn) - process för uppgradering av bioglycerol till fordonsbränsle.

Knycer
(Malmö) - energisnålt och användarvänligt torkskåp för kläder och textilier.

Viogard AB (Stocksund) - miljöanpassat och effektivt sätt att skydda ytor från biologisk påväxt genom att använda naturens egna försvarsmekanismer.

MER LÄSNING: