JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två tunga framsteg för LTE
Mobiltekniken LTE, Long-Term Evolution, har skördat två stora segrar de senaste veckorna. Att GSM Association officiellt skulle förespråka LTE var visserligen väntat, men Verizons välsignelse var en betydligt större överraskning.
Efter 3G kommer logiskt nog 4G, fjärde generationens mobiltelefoni. Vilken teknik som ska ligga i botten för 4G är långt ifrån säkert, men allt mer talar för LTE, Long Term Evolution, vilket i så fall skulle gynna Ericsson som satsar helhjärtat på denna teknik.

För några veckor sedan gav GSM-världens samarbetsorganisation GSM Association ett väntat klartecken för att stödja LTE. Visserligen fanns Wimax och den av Qualcomm föreslagna tekniken UMB, Ultra Mobile Broadband också på förslagsagendan, men allt annat än ett helhjärtat stöd för LTE från GSM Association vore en jätteskräll.

Stödet från Verizon Wireless var inte alls lika väntat, men just därför förmodligen desto mer glädjande för LTE-anhängarna. Verizon har hört till Qualcomms tyngsta anhängare, har byggt sitt mobilnät på CDMA-tekniken och dess 3G-utbyggnad är den största i världen med CDMA-uppföljaren EVDO. Om det fanns någon trolig kandidat till UMB så vore det Verizon.

Att Verizon istället valt LTE förklaras av analytiker delvis med att dess amerikanska kunder är missnöjda med att inte kunna använda sina mobiler i Europa. Brittiska Vodafone, som äger halva Verizon Wireless, använder GSM och dess uppföljare för sina nät  i Europa.

Verizons val är också en tung bekräftelse på vad anhängarna länge hävdat - att LTE är en naturlig väg framåt inte bara från HSPA utan även från andra standarder, inklusive EVDO och kinesiska TD-SCDMA.

Utrustning för LTE ska enligt planerna börja levereras 2009, och då klarar 100 Mbit/s i nerlänk och 50 Mbit/s i upplänk, i båda fallen med bandbredd upp till 20 MHz. Tekniken ska fungera i både tidsdelat och frekvensdelat läge (TDD respektive FDD), och ska utnyttja spektrum 2-4 gånger effektivare än HSPA.

Analysföretaget Juniper Research tror att de första LTE-näten kommer att bli kommersiella år 2010 och nå omkring 24 miljoner abonnenter år 2012, varav hälften i Västeuropa. Men det är bara en bråkdel av marknaden - analytikerna tror att HSPA globalt kommer att stå för omkring 70 procent av abonnenterna. Mobilt Wimax ska enligt denna analys ha under tio procents marknadsandel.

Ericsson blev i februari först i världen att öppet visa en fungerande LTE-lösning, må vara i prototypform, på mässan 3GSM i Barcelona. Sedan dess har även Nokia-Siemens och Alcatel-Lucent demonstrerat LTE-produkter. Alcatel-Lucent har även visat kompatibilitet med terminaler från LG Electronics.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)