JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
ImageDen levande produktionen på mässan Elektronik/EP kommer att få ett supergolv. Det är ESD-specialisten Armeka som tillsammans med HTC Superfloor ska slipa betonggolvet slätt och ESD-säkert.
- HTC har egentligen hållit på i 20 år men för ett år sedan upptäckte en av deras kunder att golvet gav mycket mindre problem med statisk elektricitet. Då gav sig HTC ut och leta efter någon som förstod ESD och hittade oss, säger Bjarne Lilliendahl på Armeka.

HTC:s metod är en sjustegsprocess där betonggolvet slipas till en marmorliknande och spegelblank yta. En av bieffekterna är att det dessutom blir bra ur ESD-synvinkel.

Armeka har mätt på ett antal golv som behandlats med HTC:s metod och Bjarne Lilliendahl försäkrar att de ligger väl inom ramen för standarder som används, inklusive IEC 61340.

- Alla betonggolv är bra ESD-mässigt men när man behandlar den så isolerar man den samtidigt.
Riktigt alla betonggolv lämpar sig dock inte för metoden. Det beror bland annat hur plant det är från början och hur långt ner armeringen ligger.

För att få elektrisk avledning från ett behandlat betonggolv brukar man lägga på en speciell PVC-matta eller måla det med en speciell epoxifärg.

HTC:s metod att slipa golvet är förhållandevis billig, den kostar 250 till 350 kronor kvadraten vilket är halva priset jämfört med en epoxibehandling och något billigare än ett PVC-golv.

HTC-golvet är dessutom miljömässigt bra, bland annat eftersom man kan städa det med diamantbeströdda skurborstar som inte kräver några skurmedel utan bara vatten.

En nackdel kan dock vara att det slipade golvet är hårdare att gå på än andra alternativ.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)