JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Analyshuset Gartner skruvar ned sin prognos för halvledarmarknaden med en procentenhet för i år till 2,9 procent och med två procentenheter för nästa år till 6,2 procent. Samtidigt varnar man för att den globala ekonomin kan dra ned halvledarindustrin i en recession nästa år. För perioden 2006 till 2011 spår Gartner att tillväxten på halvledarmarknaden landar på 4,8 procent.
De preliminära siffrorna för 2007 visar att Toshiba, Qualcomm och Hynix är de största vinnarna medan Advanced Micro Devices, Freescale och IBM är de största förlorarna.
 
- Marknaden mognar och det är dags för ytterligare konsolidering. Om du inte har storleken eller rak väg för att addera värde, måste du fundera på att lämna området, säger Bryan Lewis på Gartner till EE Times.

Precis som så många andra konstaterar han att 32 nm kommer att bli en vattendelare för industrin. De första kretsarna förväntas komma år 2009 och volymproduktionen drar igång ett år senare, år 2010.
Att designa en krets för 32 nm kan komma att kosta så mycket som 75 miljoner kronor, spår Gartner.

- Det kommer att driva fram samarbeten och konsolidering, säger Bryan Lewis till EE Times.

Han pekar ut konfigurerbara plattformar som TI:s Omap och NXP:s Nexperia som två framkomliga vägar för kretsföretag och OEM-tillverkare istället ör att utveckla egen hårdvara.

För de kvarvarande halvledartillverkarna kommer det att kosta så mycket som tre miljarder dollar att utveckla en 32 nm process och att bygga en fabrik kostar ytterligare cirka 3,5 miljarder dollar, spår Lewis.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)