JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sony Ericsson toppar miljölista

Sony Ericsson har tagit bort all PVC och bromerade flamskyddsmedel ur sina produkter, och är därmed bäst i världen på att göra miljövänliga konsumentelektronikprodukter. Nokia har rasat från toppen till nionde plats. Sämst är Nintendo. Det framgår av Greenpeace senaste rankning av elektronikprodukter som numera även omfattar tv-apparater och spelkonsoler.
Varje kvartal publicerar miljöorganisationen Greenpeace en rankinglista över hur miljöanpassade olika företags elektronikprodukter är. Traditionellt har listan omfattat persondatorer och mobiltelefoner, men i den senaste versionen har även spelkonsoler och tv-apparater tagits med.

De flesta spelkonsolerna hamnar i strykklass, med Nintendo på bottenplats och Microsoft och dess Xbox inte långt därifrån. Siffrorna oroar Greenpeace eftersom dessa två är så starka dominanter på den snabbt växande spelmarknaden. I fjol såldes enligt Greenpeace 63 miljoner spelkonsoler, marknaden växer med 15 procent om året och Nintendo har 42 procent av denna marknad. Ett grönt undantag i spelvärlden är Sonys konsol PS3, vars relativa miljövänlighet bidrog till att lyfta Sony från sjätte till tredje plats på listan.

Mest beröm ger Greenpeace åt Sony Ericsson, som tagit sig upp till första plats på listan genom att ta bort PVC-plast, bromerade flamskyddsmedel och andra gifter från sina produkter. Samsung har gått samma väg, och skuggar Sony Ericsson i toppen.

- Nu får vi produkter fria från PVC och bromerade flamskyddsmedel Det har varken nationell eller EUs lagstiftning lyckats uppnå, säger Henrik Pedersen som är miljöbiolog på Greenpeace.

I fyra av de fem rankinglistor som Greenpeace tidigare publicerat har Nokia legat i topp. Men nu hävdar Greenpeace att företagets program för återvinning har stora brister, framför allt i Thailand, Filippinerna, Argentina, Ryssland och Indien. Därtill är Nokias personal ofta okunnig om avfallshantering, skriver organisationen som i listan förpassar Nokia till en niondeplats.

- Nokia har en ambitiös målsättning. Men det räcker inte med att lova en massa saker. Nu ser vi fram emot att få se dem följa upp sin återvinning i länder där det inte finns en återvinningsstation i varje gathörn, säger Henrik Pedersen.

Totalt har 18 företag rankats i listan:
Image
Källa: Greenpeace


Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)