JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Sony lanserar planer på en egen teknik för trådlös kommunikation på minimala avstånd, kallad Transferjet. Tekniken ska klara 560 Mbit/s och konkurrerar med såväl närfältsstandarden NFC som med Bluetooths nästa generation och trådlös USB.
Behoven av att utan kablar överföra mycket data på korta avstånd har hittills resulterat i tekniker som Bluetooth, trådlös USB och NFC, Near Field Communication. På konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas häromveckan framkom att elektronikjätten Sony har en egen lösning, kallad Transferjet, som i företagets visioner ska användas för att koppla samman bildskärmar, tv-mottagare, dvd- och mp3-spelare, video- och stillbildskameror, skrivare och annan konsumentelektronikutrustning.

Det handlar inte om radio, utan om induktion - samma teknik som används i moderna spisar och för sådant som laddbara tandborstar. Det gör överföringsavståndet väldigt litet - Sony anger 3 cm - men samtidigt kan utrustningen göras synnerligen strömsnål och lättanvänd. De två produkter som ska kommunicera behöver bara snudda vid varandra för att uppkopplingen ska ske, enligt Sony.

Ytterligare en poäng är att induktionstekniken även ger möjlighet att överföra elektrisk energi, för uppladdning av batterier i bärbara enheter. Detta nämns inte i Sonys information, men är likväl en reell möjlighet. Transferjet skulle i så fall kunna bli en konkurrent till trådbunden USB.

Transferjet arbetar med en frekvens på 4,48 GHz och klarar nominellt 560 Mbit/s. I praktiken betyder det en användbar datatakt på högst 375 Mbit/s, resten går åt till överföringsprotokollet och overhead.

Sonys utspel höjer temperaturen ytterligare på den redan heta marknaden för trådlös korthållskommunikation. Entusiasterna för NFC, med NXP och Nokia i spetsen, har höga förhoppningar på genombrott för den tekniken i år trots att marknaden hittills varit tämligen kallsinnig. Men nu kommer mobiltelefoner, kameror, skrivare och annan utrustning på bred front, hävdar bolagen.

Därtill väntas Bluetooth komma med sin efterlängtade version 3.0 som klarar datatakter uppemot 480 Mbit/s. Det är samma hastighet som trådlös USB, som också är på gång ut till marknaden i år. Både trådlös USB och Bluetooth 3.0 bygger på samma ultrabredbandsteknik som utvecklats inom alliansen Wimedia.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus