JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Tänk dig en display som visar en text tydligt, men som inte drar någon ström. Den finns i full produktion sedan en månad tillbaka och har hittat en plats i e-bokläsare från Sony och Irex. I Scancraft Displays monter på mässan EP/Elektronik finns displayen i form av ett demoexemplar. Bara fantasin sätter gränsen för vad som är möjligt att göra framöver.
– Det här är en demolösning av en e-bokläsare, säger Gunnar Boxström och pekar på den nya monokroma displayen som visar en text nästan lika tydlig som vore den tryckt på ett vanligt vitt papper.

Det handlar om en elektronisk pappersdisplay som använder amerikanska E-Inks skärmteknik. Displayen är tillverkad av taiwanesiska Prime View International, som i grunden är specialist på TFT-teknik.

– Prime View har idag patent på att kombinera TFT-teknik med E-Inks displayteknik, säger Gunnar Boxström.

I ett första skede är elektroniska böcker den självklara tillämpningen. Displayen visar skarpa bilder och text, och den drar enbart energi när informationen ändras som exempelvis när man ”bläddrar” sida i sin elektroniska bok. Den energi som då går åt är dock mycket liten.

I dagsläget finns två displaystorlekar framme, en på 6 tum med 800 x 600 punkter som kom i september och en på 5 tum som kom strax före jul. Både Sony och Irex har anammat produkten i sina nyaste e-bokläsare.

Inom kort planerar Prime View dessutom att lansera en mindre variant på 1,9 tum. Samtidigt finns det inga hinder för att göra dem lika stora som dagens största displayer i TFT-teknik.

– Jag har redan träffat några företag här på mässan som är intresserade av att använda displayen. Vad de ska använda den till vet jag däremot inte, säger Gunnar Boxström och ler.

Scancraft Display representerar den nya elektroniska pappersdisplayen i Norden och har även tillgängliga utvecklingskit. Displayen kostar runt 900 kr styck i volymer om tusen exemplar.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)