JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
En organisk RFID-tagg som klarar att överföra 780 bit/s över 10 cm har presenterats av det belgisk-holländska forskningkonsortiet Holst Centre. Taggen är fem gånger snabbare än andra RFID-taggar i plast, och den första i sitt slag att klara de krav handeln ställer på märkning av produkter.
Billiga RFID-taggar i plast som kan ersätta dagens streckkoder har länge varit en vision i handeln och industrin. Hitttills har de dock antingen varit för dyra eller haft för låg kapacitet. På halvledarkonferensen ISSCC i San Francisco kom visionen ett stort steg närmare verkligheten, då forskningskonsortiet Holst Centre, bildat av belgiska Imec och holländska TNO, presenterade sina resultat.

Holst har tagit fram en 64-bitars induktivt kopplad RFID-tagg i plast som arbetar på industristandardfrekvensen 13,56 MHz. Taggen klarar att skicka ut 64 bitar i hastigheten 780 bitar per sekund över 10 cm, vilket enligt centret är fem gånger snabbare än tidigare presenterade resultat för RFID-system i plast.

Systemet består av en billig induktiv antenn, en kapacitans, en likriktare i plast och en transponder i plast, allt på en folie. Antennen skapar en spänning utgående från 13,56 MHz-signalen som likriktas, och denna spänning driver 64-bitarstranspondern, som driver en modulationstransistor mellan ettor och nollor i en 64-bitars sekvens. Imecs framsteg inom likriktare av plast, som utnyttjar organiska vertikala dioder i stället för transistorer, är en av nyckelkomponenterna.

Produktionen görs av Polymer Vision. Utvecklingen har bekostats av EU-projektet Polyapply. När nyheten ska nå massproduktion är ännu oklart, liksom var priset per tagg då landar.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)