JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tvåsiffrig tillväxt för lysdioder
Marknaden för lysdioder kommer att växa med 18 procent per år från år 2006 till år 2011. Två områden med särskilt stark tillväxt är bakgrundsbelysning i framför allt bärbara datorer och ersättare till glödlampor och andra belysningskällor. Det spår analyshuset Displaybank i en rapport kallad LED Industry Outlook, 2006-2011.
Lysdioder används lite varstans, men det var först när mobiltelefontillverkarna började använda lysdioder för bakgrundsbelysningen av skärmarna som markanden tog ordentlig fart, skriver Displaybank. År 2006 var marknaden värd cirka 3,6 miljarder dollar, en siffra som spås växa till 8,4 miljarder dollar år 2011.

Men för att komma dit krävs nya tillämpningar. Visserligen fortsätter segertåget inom mobilindustrin, men ökningstakten är långsam. Istället finns den stora tillväxten bland tillverkare av skärmar till bärbara datorer men även tv-tillverkare som allt mer går över till lysdioder för bakgrundsbelysningen.

Andra områden med god tillväxt, även om de mätt i pengar är betydligt mindre, är lysdioder som ersättare av glödlampor. Det gäller för allmänbelysning men också i bilarnas bakljus (broms, blinkers och backljus).

Ytterligare ett expansivt område som Displaybank pekar ut är reklam- och informationstavlor.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)