JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk Sparc-kärna till Synplicitys prototypkort
IP-biblioteket från Gaisler Research, inklusive företagets Sparc-kärna Leon, kan numera användas tillsammans med Synplicitys prototypkort i serien Haps, utvecklade i Lund.
Den som köper ett prototypkort modell Haps från Synplicity får numera en tillhörande cd med Gaislers IP-bibliotek kallat Grlib, däribland den syntetiserbara Sparc-kärnan Leon3. Användaren kan då direkt ladda ner en generisk styrdator och börja jobba med en verklig konstruktion.

Det är effekten av ett avtal mellan göteborgsföretaget Gaisler Research och amerikanska Synplicity, vars prototypkort har rötterna i Lund och Hardi Electronics som Synplicity köpte i somras, se artikel (länk). Anpassningen av Gaislers IP-bibliotek har pågått sedan i höstas.

- Det är ett sätt för oss att marknadsföra våra produkter, och samtidigt får Synplicity något som gör att deras kunder direkt kan komma igång med en riktig konstruktion, säger Gaislers vd Per Danielsson.

Företaget gör även egna FPGA-baserade kort som delvis konkurrerar med Synplicitys Haps.

Gaisler grundades 2001 av Per Danielsson, teknikchefen Jiri Gaisler och Sandi Habinc. I början låg inriktningen på rymd- och flygindustrin med ESA som viktig kund till den första versionen av Sparckärnan Leon. På sistone har dock fokus breddats avsevärt, och Leon är nu inne på sin tredje generation.

- Hälften av våra kunder idag är utanför rymd- och flygvärlden. Vi har sålt ungefär 60 licenser för Leon, varav 15 sista halvåret, säger Per Danielsson.

Han påpekar att antalet är i klass med det världsledande processorkärnföretaget Arm, men tillägger snabbt att Arm förstås har andra priser och volymer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)