JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sony vann kampen om HD-video
Det blev Sony och dess teknik Blu-ray som vann striden om formatet för nästa generations högupplösta video. Idag kom beskedet att rivalen Toshiba lägger ner sin satsning på formatet HD-DVD.
Toshiba ska sluta utveckla, tillverka och marknadsföra utrustning och spelare för HD-DVD, sade företaget idag i ett pressmeddelande. Tydligare än så kan det inte sägas att det av Sony uppbackade formatet Blu-ray går segrande ur striden som varit under uppsegling i flera år.

Både Blu-ray och HD-DVD ger bildkvalitet i klass med HD-tv. De använder båda skivor i samma storlek som dagens DVD, och blå lasrar med kort våglängd för att kunna läsa och skriva tätt packad information. Blu-ray klarar mer - 25 Gbyte per skiva i stället för 12 Gbyte för HD-DVD - men är i gengäld dyrare.

Avgörande i striden blev filmbolaget Warner Brothers beslut att lansera framtida titlar enbart på Blu-ray. Tidigare hade bland andra Disney fattat samma beslut. Flera konkurrerande bolag har dock sagt att de ska stödja båda formaten, däribland Universal Studios, Dreamworks och Paramount Pictures. Vad som ska hända med de planerna är osäkert, liksom vilken servicegrad de cirka en miljon köparna av HD-DVD-spelare kan räkna med framöver.

I historiskt perspektiv kan man se framgångarna med Blu-ray som en revansch för Sony. Från 1975 fram till mitten av 1980-talet försökte Sony förgäves marknadsföra sitt videobandsformat Betamax som global standard, men fick då ge sig till förmån för det av JVC utvecklade VHS-formatet, som var billigare och hade nästan lika bra tekniska egenskaper.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)