JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenska komponentmarknaden upp 4 procent
Distributionen av halvledarkomponenter i Europa backade med 1,9 procent i fjol till 5,37 miljarder euro. Störst minskning redovisade Storbritannien och Frankrike som backade runt 10 procent medan Östeuropa växte med 15,9 procent. Den svenska marknaden ökade 4 procent, enligt siffror från branschorganisationen Dmass, Distributors’ and Manufacturers’ Association of Semiconductor Specialists.

- Efter ett rekordår 2006 är det nästan oundvikligt med en cyklisk nedgång men jag skulle vilja kalla en minskning på 1,9 procent för en mjuklandning, säger Dmass ordförande Ian Bass i ett pressmeddelande.

Han påpekar också att den svaga dollarn spelat in. Om man istället mätt försäljningen i dollar hade det blivit en positiv tillväxt på 6,6 procent.

Av de olika regionerna ökade Östeuropa och Benelux starkt medan Frankrike och Storbritannien var de stora förlorarna. Tyskland, som är den största marknaden med 1,7 miljarder euro, växte med 0,2 procent. Landet är numera lika stort omsättningsmässigt som Frankrike, Storbritannien och Italien tillsammans.

Här i Norden pekar pilarna åt olika håll. Finland uppvisar en minskning med 10,6 procent medan Danmark minskade med 2,8 procent. Den norska markanden växte med 4,0 procent medan den svenska markanden var marginellt bättre med 4,1 procent.

Dmass mäter den del av halvledarförsäljningen som går genom distributörer, undantaget pc-komponenter. Föreningen har 31 medlemmar som står för 80-85 procent av den europeiska halvledardistributionen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)