JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Världens 10 största halvledarköpare står för en tredjedel av halvledarmarknaden. Hewlett-Packard är världens enskilt största kund med 15 miljarder dollar i inköp, följt av Nokia med 13 miljarder dollar.
Analyshuset Gartner har publicerat en rapport om världens största halvledarköpare 2007, och konstaterar där att de tio största står för 91 miljarder dollar, en tredjedel av hela halvledarmarknaden. För att komma in på topp-tio-listan krävs inköp i storleksordningen 5,9 miljarder dollar, vilket är en miljard mer än i fjol.

Föga förvånande är pc och mobiltelefoner de tillämpningar som står för störst halvledarkonsumtion. Pc-giganten Hewlett-Packard och mobiljätten Nokia är således största halvledarkonsumenter i världen, med inköp på 15 respektive 13 miljarder dollar. I HPs fall är det en ökning med 8 procent, i Nokias fall 10 procent jämfört med 2006.

Störst ökning står Apple och Nintendo för. Tack vare god försäljning av Ipod, Apple-datorer och Iphone har Apple ökat sin halvledarkonsumtion med 30 procent till 5,9 miljarder dollar, vilket gör företaget till nionde största köpare. Nintendo ökade tack vare succén med spelkonsolen Wii ännu mer, med 127 procent, och landade på en 15:e plats med 3,6 miljarder dollar i inköp av halvledare.

Gartner konstaterar att de sjunkande priserna på minnen och en del andra nyckelhalvledare förvisso gynnat köparna, i synnerhet inom pc- och mobiltelefoni, men att dessa aktörer likväl för det mesta ökat sina inköp av halvledare även i pengar räknat.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)