JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Schyst framtidsvy för analoga halvledare
När analysföretaget Databeans målar upp framtiden för analoga halvledare är det ljusa färger som dominerar. Under fjolåret fick däremot analogmarknaden smaka på en liten negativ tillväxt – runt en procent – enligt Databeans.
Efter att ha tappar en procent av sin totala omsättning under år 2007 spås analoga halvledare en klart ljusare framtid. I år väntas analogmarknaden omsätta 40 miljarder dollar, vilket innebär en tillväxt på 10 procent jämfört med ifjol. Därefter kommer den årlig tillväxt att ligga på drygt 11 procent fram till år 2013, hävdar Databeans.

Det starka framtidstron beror av att efterfrågan på trådlösa produkter kommer att vara fortsatt stark samt att analog kraft kommer att växa kraftigt, menar Databeans. I fjol stod det två segmenten för över 40 procent av den totala analogmarknaden. NXP är marknadsledande inom trådlöst, men både ST Microelectronics och Infineon växte starkt inom detta segment ifjol vilket gör att NXP:s position är hotad.

Under 2007 tappade framförallt tillämpningsspecifika analoga halvledare mark, då segmentet minskade med 6 procent jämfört med 2006. Ett undantag var dock fordonssegmentet som kunde stoltsera med en tillväxt på hela 21 procent, vilket innebar att omsättningen i fjol nådde upp till 4,4 miljarder dollar. Bland standardprodukter var det AD-omvandlare och förstärkare som gick bäst men en tillväxt på 18 respektive 11 procent, enligt Databeans.

Tittar man närmare på rankinglistan över analogföretagen för ifjol går det inte att utläsa några stora förändringar. Texas Instrument toppar listan följt av ST Microelectronics och Infineon, som både visade en kraftig tillväxt under 2007. Även Analog Devices, Maxim och Renesas visade en klart godkänd tillväxt i fjol, medan Texas Instruments i stort stod och stampade och övriga analogföretag backade.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)