JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 18 september 2020 VECKA 38
Resenärer som reser med lokaltrafiken i Göteborgsområdet kan snart dra nytta av närradiotekniken NFC, Near Field Communications. Redan nästa sommar ska alla med NFC-utrustade mobiler kunna få trafikinformation i realtid då de befinner sig vid en busshållplats.
Den slutliga standarden för närradiotekniken NFC, Near Field Communications, klubbades av det europeiska telestandardorganet Etsi för bara en månad sedan (länk). Än så länge finns tekniken enbart i en Nokiamodell, men nu väntas även andra mobiltillverkare bygga in den.

– Det finns inga tveksamheter längre. Nu rullar både telekomoperatörer och mobiltillverkare ut tekniken på bred front. År 2010 hoppas vi att de flesta telefonerna har NFC-teknik, säger Mats Lilienberg, Västtrafiks IT-chef, till sajten RFID News.

Västtrafik, som ansvarar för Göteborgs kollektivtrafik, ligger lång framme i sin planering att använda NFC-teknik. Redan nästa sommar siktar man på att kunna informera resenärerna vid en viss hållplats inom Göteborgsregionen om ankomsttider, förseningar och annat i realtid.

Under hösten har Västtrafik testat ett NFC-baserat system, där en RFID-etikett och en läsare använda för att koppla upp mobilen mot Västtrafiks datasystem varvid hållplatsinformationen skickats till telefonen. Testerna har gått bra och nästa steg är ett pilotprojekt för kollektivtrafiken mellan Torslanda och centrala Göteborg.

– Fördelen med NFC-tekniken är att den är mycket lättanvänd. Med en NFC-utrustad telefon behövs ingen Internetkonfigurering, utan man kan använda tekniken direkt, säger Mats Lilienberg till RFID News.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)