JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Industrin efterlyser kunskap om mätteknik

I en debattartikel i Dagens Industri idag hävdar fyra företrädare från universitet och näringsliv att dagens bristfälliga utbildningar i mätteknik hotar Sveriges konkurrenskraft som industrination.
”Avancerade kurser i mätteknik saknas i de tekniska utbildningarna på gymnasie- och högskolenivå. Historiskt ingick en gedigen utbildning i mätteknik i den svenska ingenjörsutbildningen. De ingenjörer som utbildades 1940-1970 har gått eller går i pension och påfyllningen av ny kompetens är bristfällig”

Det skriver Michael Cohn (Parameter), Mats Deleryd (Volvo CE), Ulf Lang (CE Johansson) och Lars Mattson, professor på KTH.

Deras tes är att den stora valfriheten på högskolorna leder till att kursutbudet styrs av vad som är trendigt och inte av vad som efterfrågas av industrin. Blir det sedan för få sökande till en kurs har skolorna inte råd att hålla den.

”Mätteknik är en grundläggande kunskap för varje ingenjör och borde vara obligatoriskt på samtliga ingenjörsutbildningar” skriver debattörerna.

Men även industrin måste tänka om. Den måste prioritera mätkompetens vid rekrytering och ge ett aktivt stöd till gymnasier och högskolor.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)