JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Det låter som ett senkommet aprilskämt men är faktiskt sant. Japanska NTT ska nästa vecka börja prova mobiler med luktfunktion. Exempelvis ska det gå att skicka en bild på en blomma ackompanjerad av blomdoft.

I nästa vecka ska 20 försökspersoner - 10 män och 10 kvinnor - prova en ny tjänst från NTT - mobil doft. Någon sann luktkommunikation, alltså med en luktsensor i ena änden av kommunikationen och en motsvarande doftalstrare i andra, är det dock inte frågan om. Försökspersonerna får tillgång till en doftadapter som styrd av IR-signaler från mobilen kan avge ett urval specifika lukter, se skiss nedan. Enbart väldoftande aromer finns med i listan över tillgängliga lukter.

Tanken är att prova hur luktsinnet kan användas i mobil kommunikation. Kärleksbudskap med blomdoft är ett exempel på tillämpning, ringsignaler och horoskop förknippade med olika dofter är andra.

NTT har börjat ta emot intresseanmälningar från kommersiella företag som vill utnyttja tekniken, inom så skilda nischer som hemautomation, bilelektronik och videospel.

NTT driver sedan tre år tillbaka en fast dofttjänst kallad Mobile Fragrance Communication (Kaori Tsushin Mobile) där företag kan prenumerera på väldoft och styra sin prenumeration via Internet. Den doftadapter som nu ska användas för mobilförsöken är en förminskad och förbättrad variant av den NTT använder i det fasta nätet.

Doftadaptern kan även styras via en gateway, exempelvis för att börja avge doft ett par minuter innan man kommer hem.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)